П`ятниця, 19.04.2024, 03:56:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 19 » Про роботу музейних закладів області
15:04:58
Про роботу музейних закладів області

Станом на 01.05.2011 р. в області функціонує 20 музеїв, що є юридичними особами; 19 - фінансуються з  обласного, районних, міських та селищних бюджетів, до їхнього складу входить 14 філіалів. Безпосередньо в обласному підпорядкуванні є п’ять музеїв. Коломийському музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського присвоєно статус національного. Філією Національного військово-історичного музею України з липня 2010 року працює колишній громадський музей в м. Івано-Франківську - «Музей Герої Дніпра». 1 музей-юридична особа - приватний. Статус громадських має – 177 музеїв. У нашій області працює найбільший за територією у Європі Національний заповідник «Давній Галич». На кінець року планується державна реєстрація ще чотирьох музеїв, та двох музеїв громадської форми власності.

На рахунку здобутків наукових співробітників музеїв області (їх чисельність складає приблизно 400 осіб) – проведення Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних наукових конференцій, відкриття нових експозицій, дослідження нових тем, організація науково-пошукових експозицій, влаштування виставок, велика кількість проведених науково-просвітницьких заходів та поповнення фондового матеріалу новими цікавими предметами, реставрація та консервація музейних предметів, видання книг та наукових публікацій, господарська робота, від якої великою мірою залежить ефективність виконання музеями своєї місії.

Так, історико-меморіальний музей Олекси Довбуша видав трилогію «Історія Покутської землі ХVVШ ст.» та «Історію Винник в літописі та ілюстраціях».

Івано-Франківським краєзнавчим музеєм вже цього року організовано кілька науково-дослідницьких експедицій: дослідження середньовічних монастирів на території області, вивченню реліктових рослин на території Тлумацького району, дослідження Давнього Галича.

Продовжується робота над реекспозицією відділу історії. Великого розголосу набула виставка «Зір затриманий в долонях», організована спільно з львівською молодіжною мистецькою організацією «Берег Батьківщини», на якій було представлено більше 40 робіт людей з вадами зору з різних куточків України. Активно проводиться роботи над створенням розширеного та оновленого інформаційного сайту музею. Цікавими є дослідження Печеніжинської археологічної експедиції, що дають можливісь дізнатися багато нового про культурний шар городища ХУП століття на території Коломийського району. Важливою подією у культурно-мистецькому житті краю стало продовження роботи над благодійним проектом "Врятуймо скарби разом!».

Коломийський національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського проводить дослідження збірки народного мистецтва Гуцульщини у Етнографічному музеї Кракова (Польща). Науковим співробітником А.Ємчук вже опрацьовано колекції кераміки та писанок. Директор музею Я. Ткачук взяла участь у відкритті Міжнародного фестивалю «Словянська Атлантида» у Польщі (20.03.2011), та стажуванні у США по програмі «Громадські зв’язки» за тематикою «Роль закладів культури у розвитку місцевої громади». Музей презентував виставку писанок у Вігорлатському музеї м. Гуменне (Словаччина), взяв участь у фестивалі «Писанка-2011», організував виставку фотографій та експонатів з експедиції музейних працівників в Чорнобильську зону у 2006, 2008 роках.

Івано-Франківський обласний художній музей кілька років поспіль напередодні Великодніх свят влаштовує для всіх бажаючих майстер-класи з розпису писанок. Цього року вони мали  великий успіх, про що засвідчує репортаж тележурналістів України, де розповідають про найменших учасників майстер-класу, яким лише два рочки. Директор цього музею М. Дейнега також взяв участь у міжнародній програмі США в квітні цього року. Музей тісно співпрацює з Регіональним інформаційним туристичним центром,   що   дозволило   на   кошти грантів встановити рекламний щит у м. Рогатині та збудувати пандус для музею М.Угрина - Безгрішного.

Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби імені Степана Бандери упродовж 2011 року провів значну роботу з популяризації історії українського визвольного руху ХХ ст., з висвітлення трагічних сторінок періоду 1939-1940 рр.  Проведено наступні науково-просвітницькі заходи: Урок памяті Григорія Голинського, науково-практична конференція в Історико-меморіальному музеї Степана Бандери у с. Старий Угринів Калуського р-ну. Працівники музею  підготували до видання дві книги - «Наддніпрянщина в лавах УПА» та «Окупант є окупант».

Доходи лише обласних музеїв  за І квартал 2011 року складають 195813 грн. Їх наукові співробітники оприлюднили понад 50 публікацій, що висвітлюють дослідницьку та культурно-освітню діяльність. У музеях області та поза ними влаштовано біля 100 виставок, проведено для відвідувачів більше  півтори тисячі екскурсій, а кількість відвідувачів за І кв. 2011 року складає близько 80 тисяч. До фондів вже надійшло 670  музейних предметів. Загалом у музейних залах проведено понад 100 науково-просвітницьких заходів.

Водночас слід визнати, що маємо ще цілий ряд невирішених проблем, які перекликаються  з проблемами музеїв вцілому по Україні.

Це питання матеріально-технічного забезпечення музеїв, оснащення їх оргтехнікою та належними технічними засобами охорони та зв`язку.

Все це є роботи, що вимагають закладення чималих коштів, а їх, на жаль, не завжди дораховуємося. Через  це неможливо в повній мірі виконати обласну програму з розвитку   музейної справи, яка, до речі, передбачає усунення недоліків у нашій роботі: неналежне збереження музейних фондів, неспроможність експонувати велику кількість музейних предметів, що зберігаються у фондах та їх реставрація.

Музейники області мають чималу кількість опрацьованих матеріалів і  чекають на можливість опублікувати їх та донести до відвідувачів у вигляді цікавих книг, буклетів, каталогів та інших видань. Є потреба у серйозній підготовці та підвищенні фахової кваліфікації музейних кадрів, які потребують соціальної державної підтримки.


Переглядів: 750 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024