Середа, 01.05.2024, 23:32:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 23 » Ювілей музею історії Тисмениці
19:43:37
Ювілей музею історії Тисмениці
Музей історії Тисмениці у день незалежності України також відсвяткує свій ювілей, адже його відкрито саме до цього свята 15 років тому. Тепер він є одним із центрів культурного життя району.
Меморіальна дошка на фасаді розповідає про засновника і першого директора закладу Степана Гаврилюка. Нині музей носить його ім’я. Знаний освітянин та краєзнавець реалізував ідею місцевого "Руху". Під музей віддали частину будинку в центрі міста, зведеного на початку XX ст. для чоловічої школи. Створювали його гуртом міська влада, підприємці, просвітяни, союзянки, представники діаспори.
Тепер тут три зали, в яких криється чимало пізнавального і навіть небаченого. Захоплено й захопливо веде екскурсію директор музею Лілія Лишега.
Першою експозицією став макет кушнірської хати. Про технологію давніх майстрів розповідає кушнірський реманент: гарбунок, що ним здирали міздру зі шкіри, п’яло зі шкафою (тобто ножем), на якому шкіру розтягали, ключ, яким її розм’якшували. Тут і давні грамоти, так звані визволки, що дозволяли учням самостійно займатися ремеслом. Фотокопію статуту кушнірського цеху отримали з Львівського державного архіву.
Процвітало в Тисмениці й шевство. До речі, Лілія Лишега досліджує історію ремесел. Цікавий розділ — давній одяг місцевих мешканців: плюшеві кацавайки, безрукавки-шнурівки, шалінові спідниці, а ще — вишивані сорочки та рушники із ближніх сіл району. Серед найоригінальніших речей — пристрій для смаження кави, ручний «міксер», старовинна цитра, австрійська військова грамота. А в музейній бібліотеці є унікальні видання про Тисменицю, надруковані за кордоном.
Директор музею має багато ідей. Хоче створити експозицію, присвячену вихідцям з Тисмениці — батькам засновника психоаналізу Зигмунда Фрейда. Збирає матеріал про тисменицьких вірмен.
Важливо й те, що життя тут не законсервоване, не застояне: проводять презентації книжок, різноманітні виставки. До ювілею Незалежності України з’явився стенд зі світлинами про становлення молодої держави на території Тисмениці, а ще формується виставка дитячої творчості до 950-річчя міста.
* ОДТРК

Переглядів: 793 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024