П`ятниця, 29.03.2024, 08:12:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 11 » Краєзнавця буде відзначено премією імені Василя Стефаника
09:08:07
Краєзнавця буде відзначено премією імені Василя Стефаника

10 травня 2011 р. рішенням комісії з призначення премії імені Василя Стефаника визначено переможців премії. Одним з трьох лауреатів є краєзнавець Василь Харитон. Його твором, що здобув перемогу є літературно-документальний диптих «Покутяни».

Автор народився 12.04.1964 р. Працює у Снятинському літературно-меморіальному музеї Марка Черемшини, є лауреатом літературно-мистецьких премій ім. Марійки Підгірянки та Марка Черемшини; лауреат премії ім. І.Вагилевича ОО Товариства охорони пам’яток історії та культури. Є членом правління Снятинського РО «Просвіта», членом Товариства охорони пам’яток культури та історії, членом Національної спілки краєзнавців України.

Василь Стефаник з Русова і його молодші друзі з Тулови на Снятинщині Василь Андрійович і Василь Миколайович Костащуки… Покутяни. Головною тема літературно – документального диптиху є взаємини письменника – новеліста із його несправедливо призабутими краянами, життя і доля яких віддзеркалює складні історичні реалії України у буремному ХХ ст.

Усі збережені листи педагога і науковця В.М.Костащука до В.С.Стефаника, що вперше публікуються у першій частині цього видання, дають дослідникам цінний матеріал для подальших стефаниківських студій.

У другій частині диптиху републіковано відомі і новознайдені спогади, розвідки, статті В.А.Костащука про класиків української літератури. Вона також містить критико-біографічний нарис про творчість і життя письменника і педагога В.А.Костащука – товариша В.Стефаника, його першого біографа.

Працю видано у серії «Скарби отчої землі» до 140 – річчя з дня народження Василя Стефаника видавничою фірмою «ПрутПринт» (м. Снятин). Допомогу у зборі матеріалу автору надали директор Літературно-меморіального музею В.Стефаника в Русові Марія Косменко та вчитель української мови та літератури Іван Костащук з села Тулови. Працю видано за програмою книговидання при підтримці Снятинської районної ради (голова Іван Угрин) і Снятинської райдержадміністрації (голова Андрій Рябошапко) та фінансовій участі автора. Також, фінансову підтримку надали депутат Снятинської районної ради Дудчук Григорій Петрович та житель Тулови Юрій Костащук.

Рецензентами монографії є доктор філологічних наук, професор Чернівецького національного університету Богдан Мельничук та кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Андрій Королько. Передмову до видання написав лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, директор видавництва «Веселка» Ярема Гоян. У праці використано світлини із фондів Літературно-меморіального музею Василя Стефаника, Літературно-меморіального музею Марка Черемшини і приватних збірок Івана Костащука та Василя Харитона, рисунки Осипа Сорохтея.

Вручення премії імені Василя Стефаника, Дипломів та Почесних відзнак відбудеться 14 травня 2011 року.

Для довідки. У номінації "Документальна і науково - критична література" змагалися три видання з галузі краєзнавства:

- Марчук Василь, Королько Андрій, Паньків Михайло. Історико-етнографічний нарис "Покуття" - Львів: Манускрипт - Львів, 2010. - 456 с. Подання Правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Рекомендація Президії Івано-Франківського осередку Наукового товариства імені Т.Шевченка.

-Харитон Василь. Покутяни. Літературно-документальний диптих. У 2-ох частинах. - Снятин: Прут Принт, 2010. - 272 с. Подання Літературно-меморіального музею Василя Стефаника, Літературно-меморіального музею Марка Черемшини, Снятинської районної організації Національної спілки журналістів України, Правління Снятинського райміськоб'єднання "Просвіта", творчого клубу Марка Черемшини.

- Петречко Дарія. Втрачені українські села. Чорна. - МПП "Таля", 2010. - 528 с. Подання навчально методичного центру культури і туризму Прикарпаття, Правління Івано-Франківського міського об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка. 

А.Чемеринський


Переглядів: 824 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024