Четвер, 28.03.2024, 18:03:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 23 » Кримінальна історія: непокірливі різники
21:49:47
Кримінальна історія: непокірливі різники

У ХІХ столітті різники Станиславова складали окрему касту, яка нерідко диктувала свої умови міській владі та жителям міста. На початку ХХ ст. міську кримінальну хроніку час від часу «прикрашали» повідомлення про різноманітні конфлікти між різниками, нерідко з застосуванням ножів.

Взагалі різники в Станиславові мали репутацію людей нестриманих і агресивних. Так, у жовтні 1907 року місцеві різники Вольф та Пінкас Купфермани сильно побили свого колегу Йонаса Сіпсера через те, що він запропонував постачання своєї продукції війську, чим склав конкуренцію Купферманам. Сіпсер отримав такі важкі травми, що лікарі мусили добряче поборотися за його життя. Нападників було віддано під суд. Крім того, різники часто ошукували покупців і порушували норми торгівлі.

Ось що повідомила місцева преса в 1905 році:

«В нашому місті постійно чути скарги на несумлінність різників. Вони постійно підвищують ціни на м’ясо, але навіть за таку високу ціну на кілограм м’яса кладуть половину кісток і різноманітних м’ясних відходів. Переважна більшість різників ошукує на вазі. Сміливіші покупці протестують і пояснюють різнику, що платять за м’ясо, а не за кістки, але отримують таку грубу відповідь, що в другий раз уже не наважуються сперечатися. Наші пані вже до цього звикли і переносять то все терпляче, стримуючи своє обурення. Різники зовсім не дбають про споживача, бо знають, що він усе одно до них прийде, а якщо піде в інший магазин, то знайде там таку саму обслугу».

Місцева преса також зауважила, що старання влади навряд чи приведуть до подолання «м’ясного свавілля», якщо споживачі мовчки його терпітимуть. Громадськість закликали активно повідомляти про всі порушення. Мабуть, ці заклики подіяли, бо вже у жовтні того ж року в «Кур’єрі станиславівському» надрукували скаргу на місцевого різника Вольфа Брейнеса, який продавав несвіже м’ясо.

Олена БУЧИК


Переглядів: 214 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024