П`ятниця, 19.04.2024, 10:41:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Травень » 2 » Кримінальні історія: тюремне життя-буття
09:49:22
Кримінальні історія: тюремне життя-буття

Галицькі тюрми повністю змінювали життя людей, які з них виходили. І ці зміни здебільшого були не у кращий бік, адже після тюрми мало кому вдавалося стати повноцінним членом суспільства. Однак засуджені все ж не були позбавлені можливості «взятися за розум» і отримати хоча б мінімальну освіту.

При станиславівській тюрмі «Діброва» діяла трикласна школа, яку станом на 1903 рік відвідувало 218 в’язнів. В кінці липня учні здавали екзамени. Екзаменаторами були прокурор Шнайдер, прелат Литвинович, директор тюрми Брила та світські й релігійні наставники, які безпосередньо вели заняття.

За результатами екзаменів у 1903 році, з 218 учнів 201 отримав оцінку «дуже добре», «добре» і «задовільно». Лише сімнадцять осіб отримали оцінку «незадовільно». 55 учнів удостоїлися нагород за дуже добрі успіхи у навчанні.

Надання в’язням можливості отримувати освіту не у всіх викликало схвалення. Висловлювалися думки, що на злочинців не варто витрачати зусилля та ресурси, краще спрямувати їх на порядних людей. Упереджене ставлення до ув’язнених зберігалося навіть після смерті – на їхніх могилах навіть не вказувалися імена та прізвища, лише номери.

У 1903 році журналіст газети «Кур’єр станиславівський» писав: «На міському християнському цвинтарі я зайшов у якусь віддалену бічну алею. Мені в очі вдарило прикре видовище – могили тут були недоглянуті, рідко де можна було побачити лампадку. На скромних хрестах – номери. Це могили в’язнів. Невже навіть таїнство смерті не могло змити їхні провини і зрівняти їх з іншими людьми? Адже були й більш грішні за них, які тепер упокоїлися в розкішних гробівцях».

Смертність у станиславівській «Діброві» була вищою, ніж в інших галицьких тюрмах. Так, у 1898 році тут померло 29 в’язнів, що було навіть більше, ніж у Львові, де того року померли 25 засуджених.

Олена БУЧИК


Переглядів: 237 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024