Субота, 20.04.2024, 11:31:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 12 » Людськими черепами засіяне поле в Пшеничниках
15:02:47
Людськими черепами засіяне поле в Пшеничниках
У Пшеничниках Тисменицького району тривають розкопки досі невідомого поховання, куди скидали закатованих жертв сталінських репресій. За дев’ять останніх днів тут виявлено черепи і кістки 50 осіб, багато з них дітей. Нагадаємо, торік у Пшеничниках вже знайшли останки 200 закатованих.
— Видно, що сюди звозили закатованих уже мертвими, — каже Микола Онисько. — Їх скидали в неглибокі ями і прикидали землею. Торік ми знайшли людський скелет, через який проклали меліоративні труби в 70-х роках минулого століття. Тоді панував розвинутий соціалізм в СРСР. Цього року знайшли такі ж труби, що лежать зверху на скелеті. В голові таке не вкладається!
— Як на мене, головне, щоб люди на власні очі побачили останки цих замучених, — каже Синишин Василь, який працює на тракторі-екскаваторі. — Нам ніколи не можна забувати таких жахів. Тільки тоді більше такого не повториться.
Як і торік, участь в розкопках беруть ті ж самі люди. Що спонукало майбутнього фізика Чернівецького університету Василя Закутинського та його колегу івана (прізвища свого не назвав) взяти участь в розкопках?
— То радше внутрішня спонука, — сказав В. Закутинський. — Вважаю, що це потрібна справа. Щоб люди знали, що творилося в минулому. Закатованих людей перепоховають. Це прямий доказ того, що не тільки фашисти, а й східні «визволителі» нищили наш народ. Не перестаю дивуватися, до якої межі може доходити людська жорстокість.
Не стримує емоцій один з ініціаторів розкопок у Пшеничниках іван Павликівський: «Хочу видіти тут багато школярів, студентів і семінаристів, священиків і владик усіх Церков. Хочу, щоб якомога більше народу побачило на власні очі ці останки невинно закатованих большевиками українців. Погляньте, як сьогодні комуністи знову піднімають голову —  хоч це саме їхня влада чинила ганебні й криваві злочини і нищила наш безневинний нарід. А щоб такого не повторилося, потрібно знайти тих червоних злочинців і притягнути їх до суду! Ще раз скажу: червоних злочинців — до суду! І ще не забудьте запросити до нас на розкопки всіх крикунів, що махали в понеділок червоними ганчірками в Івано-Франківську та Львові. Кожному дамо по лопаті, нехай розкопують те, що накоїли «освободітєлі». Може, тоді Бог хоч трохи їм розуму дасть і простить...».
Роман ІВАСІВ, часопис "Галичина"

Переглядів: 621 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024