П`ятниця, 26.04.2024, 16:07:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 6 » Майже покараний на смерть своїми
18:30:23
Майже покараний на смерть своїми

Людські життя під час боротьби ОУН-УПА з радянським тоталітарним режимом в 40-50-х рр. ХХ ст. переверталися догори дриґом, і їх історії швидше нагадували сюжет детектива з елементами фантастики, аніж реальність.

Подібним чином склалася доля Дмитра Миколайовича Гайдаша, 1912 р.н., уродженця с. Серафинці Городенківського району. У травні 1944 р. він призивається в Червону армію. Спочатку Гайдаш служив у м. Києві, потім його підрозділ передислокували до м. Бердичева, а коли його з іншими солдатами стали перевозити в Бурятію, то наш герой дезертирував.

У січні 1945 р. Гайдаш під псевдо Сміливий йде в ліс у сотню Махна, бере участь у боях проти Червоної армії, але через хворобу його відпускають додому, і в квітні 1945 р. Гайдаш за вказівкою Вітра стає станичним с. Серафинці. Під його підпорядкуванням перебували бойовики Хитрий та Богдан і семеро осіб з жіночої сітки ОУН.

Сміливий збирав продовольство для боївки УПА Запорожця, побив 4-ох селян і залякував інших радянських громадян, вимагав знищувати техніку в колгоспі та зривати хлібозаготівлі. Після розгрому підпілля в селі через три місяці Гайдаш переховується в Чернівецькій області, аж доки не опиняється в лавах боївки Федора Скорейка – Батька, яка діяла в Кіцманському районі. В листопаді 1945 р. боївка в селі Киселів потрапила в засаду радянських військовиків, але Сміливому вдалося втекти в село Городницю Городенківського району, де він і був затриманий надрайонним провідником ОУН Садичем.

Відбувся суд, і за самовільний відхід бійця з межі області і втрату зброї в с. Киселів Сміливий був засуджений до розстрілу, і сам Садич виконував вирок. Однак куля лише пробила лице і вибила 18 зубів, а сам Гайдаш зумів втекти в с. Стецева.

Далі закривавлений упівець звернувся до місцевого воєнного гарнізону в Стецевій і повідомив, що є демобілізованим бійцем Червоної армії і що його поранили бандерівці та відібрали документи. Хитруну повірили, зробили перев’язку, відправили в м. Снятин, а звідти в м. Чернівці, де він провів три місяці в лікарні під іменем Василь Миколайович Ковальов.

У березні 1946 р., напередодні виписки зі шпиталю, Гайдаша попередили, що без документів його відправлять в НКВС. Тоді він втікає в рідні Серафинці, де відбирає у секретаря сільради Василя Болюка документи і користується ними. Після того в с. Стецева Сміливий зустрічається з керівником районного проводу ОУН Вітром (Михайлом Кириловичем Михайлиною) та переповідає йому свою історію. Вітер жаліє Гайдаша і навіть дає 5000 рублів для оплати послуг зубного лікаря.

Тоді Гайдаш із дружиною їде в м. Чернівці, де два місяці вставляє собі зуби, і приїжджає в село тільки запастися продуктами. В травні 1946 р. в с. Стецева він зустрічається з боївкою Львівського і надрайонним провідником ОУН Едвардом, що заступив після смерті Садича, та знову входить до складу боївки. Через два тижні Гайдаш чомусь знову їде в Чернівці, де і потрапляє в лабети радянських оперів.

Під час слідства оунівцю інкримінували, крім вище переліченого, ще й те, що він вбив у рідному селі інваліда війни та комсомольця Штефана, брав участь у розстрілах семи чоловік разом з секретарем сільради Танасієм, втопив у ріці голову сільради Ярослава Козоріза. Крім того, в січні-лютому 1945 р. Сміливий і Садич з боївкою у складі 27 осіб зібрали мітинг в с. Ясенів-Пільний Городенківського району, а потім розстріляли 11 чоловік разом з головою сільради. Натомість в с. Пробабин сотня Махна за участю Сміливого ліквідувала 8 яструбків.

Однак у результаті Д.Гайдаш був засуджений до позбавлення волі строком на 10 років з позбавленням прав на 5 років. Отже, Сміливий відчув на собі і тягар відповідальності за правопорушення в ОУН, і був покараний радянською карально-репресивною машиною.

Сергій АДАМОВИЧ


Переглядів: 652 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024