Середа, 24.04.2024, 17:37:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 28

За свою історію Станиславів пережив немало ворожих атак. Але в листопаді 1870 р. мешканцям міста довелося стати свідками справді незвичного нападу, адже нападниками були… свині.
Близько дев’ятої ранку зграя диких свиней у кількості більше двадцяти особин увірвалася в місто, перекинула великий віз з деревом і травмувала кілька осіб. Лише коли в свиней почали стріляти і влучили у трьох із них, хвостаті нападники кинулися врозсип.

Один кабанчик забіг у якийсь будинок, де його впіймали живим. Решта свиней розбіглися містом ... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2017

Особливе місце у плані розвитку Згромадження Сестер-Непорочниць займав Нижнів. Мати Марцеліна Даровська прагнула закласти тут безплатну школу та інтернат, розрахований для навчання та виховання 33-х дівчат, які походили з родин польських повстанців супроти російської влади, батьки яких загинули або були репресовані, а їхні родини залишилися без засобів до існування та не мали можливості вивчити дітей. Цей задум наштовхнувся на чималі перешкоди. Всі відраджували Мати Марцеліну від такої, як тоді мовили, «шаленої» думки. Згромадження Сестер-Непорочниць не мало грошей ані на ремонт зруйнованого колишнього паулінського монастиря у Нижневі, ані на утримання нового осідку.

... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2017

Недаремно кажуть, що гроші – це кров економіки, без якої вона не може існувати. І хоч наші предки розраховувалися зовсім іншими купюрами й монетами, вони, так само як і ми, важко їх заробляли, намагалися заощадити і боялися втратити. Вже у давні часи мешканці нашого міста добре знали, що таке фінансова криза, міняйли грошей і валютний чорний ринок.

Дукати, флорини і корони
За першої Речі Посполитої галичани розраховувалися золотими монетами – дукатами, розмінною монетою яких був гріш. Після захоплення Галичини австрійцями тут було запроваджено нову грошову один ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1908 році.

1908 На вулиці Камінського (Франка) відкрили перший в місті стаціонарний кінотеатр під назвою «Уранія».

1908 Поляки організували у Станиславові спілку незалежної молоді «Зарево». ... Читати далі »

Переглядів: 369 | Долучив: Dnister | Дата: 28.09.2017

Надгробки викопали на вулиці Драгоманова і Рогатині через дорогу від річки Гнила Липа. Сталося це тоді, коли місцевий житель розпочав прокопувати траншею для нового паркана біля свого будинку, що межує з громадським тротуаром.

Про свою знахідку чоловік повідомив місцевого краєзнавця Михайла Воробця. За словами історика, ці великі фрагменти каменів походять із єврейського цвинтаря, розтягнутому на частини гітлерівцями під час окупації, які використовували їх для будівництва громадського тротуару, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024