П`ятниця, 29.03.2024, 17:36:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 01

Уже минуло майже 80 років, та «золотий вересень» 1939-го — радянської окупації західноукраїнських земель і досі на Прикарпатті відлунює гіркотою скорботи і незагойними ранами. і розкопки поховань десятків невинно убієнних у «таборі смерті» — на давньому єврейському кладовищі в Івано-Франківську, які ще тривають, вкотре засвідчують, що сліди нелюдів-визволителів досі проступають ужинками смерті.

Йдеться про мікрорайон дачного масиву Івано-Франківська — між міським озером і Набережною ім. Василя Стефаника, зокрема про територію колишнього ... Читати далі »

Переглядів: 369 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У неділю в Новоселиці на Снятинщині постав пам’ятник Тарасові Шевченку. Його створив студент-третьокурсник Львівської національної академії мистецтв уродженець Снятина Роман Рабик, котрого можна назвати одним із наймолодших талановитих українських скульпторів. Погруддя Кобзаря встановили перед Народним домом, у якому діє музей уродженця села фотомайстра Василя Пилип’юка.

Святкове дійство розпочалося панахидою. Безпосередньо відкрити пам’ятник доручили ініціаторові його встановлення народному депутатові Юрієві Солов’ю та депутатові районної ради, відомому ... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У 1867 році імперія Габсбурґів стала дуалістичною монархією та отримала назву Австро-­Угорщина. Кожна «половинка» обзавелась власним парламентом, грошима, навіть армією. Крім загальноімперських збройних сил, існували підрозділи крайової оборони. В Австрії вони називались ландвер, а в Угорщині – гонвед. Це було щось середнє між внутрішніми військами та національною гвардією.

На мапі Станиславова 1887 року є казарми крайової оборони, що знаходились між теперішніми вулицями Озаркевича та Желехівського. Втім, енциклопедія пише, що у нас полк крайової оборони бу ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У листопаді 1913 року мешканці Станиславова побачили велику повітряну кулю. Вона стрімко знижувалась і невдовзі приземлилась на поле приміського села Вовчинець. З корзини вийшли два чоловіки, яких одразу оточив натовп селян. Повітро­плавці звернулись до них незрозумілою мовою, чим викликали підозри. Часи були непевні, у повітрі пахло війною, тож в аеронавтах запідо­зрили шпигунів і викликали поліцію.

На місце посадки прибув станиславівський комісар поліції Казимир Яніцкий. Він допитав прибульців і зрозумів, що то не шпигуни, а спортсмени. Два французи – Еміль Дюбон ... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У 1927 році брати редемптористи випустили невеличку серію поштівок, присвячених місійній проповіді. Поліграфія там не дуже, але в кадр потрапила вулиця Голуховського (Чорновола), що є рідкісною гостею на старих поштівках. На задньому плані, правіше, видно розлогу двоповерхову кам’яницю. Про неї й поговоримо.

Перший раз земельна ділянка № 19 у Тисменицькому передмісті фігурує в австрійському переписі населення за 1880 рік. Тоді вона належала подружжю Якову та Юстині Палагіцьким. У 1891-му Яків отримує дозвіл від магістрату на будову реальності на своїй землі, а наступного р ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

Коли дивишся на парадні поштівки старого Станиславова, бачиш нарядних дам і кавалерів, що неспішно прогулюються вулицями та площами, то складається враження, що за Австрії життя було безтурботним і веселим. Зранку до вечора оркестр грав на вулицях вальси Штрауса, у численних кав’ярнях і цукернях публіка їла смачнючі штрудлі, повсюди квіти, їжа без ГМО, а повітря чисте та прозоре, адже ера автомобілів ще не настала.

Та яскрава картинка дещо блякне при погляді на цю поштівку. На ній бачимо престижний готель «Уніон», що стояв у самому центрі Станиславова (тепер це ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

В Івано-Франківську скличуть позачергову сесію міської ради.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків має намір скликати позачергову сесію міської ради у зв'язку з передачею Палацу Потоцьких в міську комунальну власність.

Про це міський очільник написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук, пише Фіртка.

... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

Під шаром асфальту і гравію на вулицях Лесі Українки та Міцкевича виявили історичну трилінку. Про знахідку у соцмережі повідомив головний комунальник міста Михайло Смушак.

“Наразі невідомо, який її стан і кількість. Але, однозначно, на відміну від попередників, які її закатали асфальтом, ми збережемо дану бруківку і використаємо. Чи на цих же вулицях чи на тій же Станіславській чи Тринітарській”, – йдеться у дописі.

... Читати далі »

Переглядів: 331 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024