Субота, 27.04.2024, 00:52:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 21 » Медальйон пам’яті
22:23:03
Медальйон пам’яті
В приміщенні краєзнавчого музею «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів міста Долини відбулася урочиста зустріч з нагоди передачі Борисом Кур’яником медальйона солдата австро-угорської армії часів Першої світової війни Іллі Роп’яника музеєві «Бойківщина».
На вечір зібралось багато поважних гостей — представники влади,  ЗМІ, «Братства УПА», освіти, клубу краєзнавців, серед них — голова міста В. Гаразд, онук  І. Роп’яника — Ярослав Микитин, а також людина, завдяки якій і відбувалася урочиста подія — Борис  Кур’яник з міста Рівного.
Торік в лісі біля с. Ромашка (де колись був Брусилівський прорив) Борис Кур’яник знайшов медальйон загиблого солдата австро-угорської армії періоду 1-ї світової і вирішив відшукати його родичів. Справді, п. Борисові таки вдалося знайти родичів І. Роп’яника, зокрема онука Ярослава Микитина — жителя села Оболоні на Долинщині. Було вирішено передати знахідку до Долинського краєзнавчого музею «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів, яка поповнить експозицію, присвячену тематиці Першої світової війни.
Іван Матіїв на початку заходу ознайомив з подіями в роки Першої світової війни, щоб поєднати минуле і сучасне в одну єдину лінію, яка творить нашу спільну, вічну історію. Борис Кур’яник  розповів історію знайдення медальйону, пошуку родичів Іллі Роп’яника, налагодження стосунків з владою і музеєм. і висловив побажання спорядити експедицію до лісу, де була знайдена пам’ятна річ з метою виявлення й інших, не менш важливих знахідок. Своє глибоке захоплення вчинком Б. Кур’яника висловив міський голова Володимир Гаразд. Запевнив, що по можливостях будуть скеровані експедиції в ті місця, і шукатимуться історичні факти в архівах про учасників бойових дій з Долини.
Підсумовуючи, директор «Бойківщини» Тетяна Сенів наголосила, що такі знахідки повинні ставати надбанням музеїв і розповідати жителям Долини та Долинщини, регіону і врешті-решт країні про славні й трагічні сторінки нашої історії та зберігати пам’ять про них для наступних поколінь.

Ксенія ДАНИЛІВ, часопис "Галичина"

Переглядів: 739 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024