П`ятниця, 26.04.2024, 03:03:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 8 » Міністерство культури Польщі виділило 110 тисяч злотих на відбудову обсерваторії на горі Піп Іван
11:56:42
Міністерство культури Польщі виділило 110 тисяч злотих на відбудову обсерваторії на горі Піп Іван
У 2013 р. розпочнеться третій етап робіт з відбудови довоєнної астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, в українських Карпатах. За кошти, виділені польським міністерством культури, буде проведено роботи з забезпечення ротонди обсерваторії, а в головному корпусі буде відтворено сходову клітку.
Про це "Вікнам” повідомили у Генеральному Консульстві Республіки Польщі у Львові.
Проект відбудови обсерваторії є складовою частиною концепції створення Міжнародного центру зустрічей академічної молоді в українських Карпатах, яка з 2009 р. користується підтримкою президентів обох країн. Ініціаторами та реалізаторами цієї амбітної ідеї є Варшавський університет та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в м. Івано-Франківську. Торік, за рахунок дотації польського Міністерства культури та національної спадщини (МКНС), а також коштів українських партнерів забезпечено головний корпус об’єкту, зокрема замуровано більшість віконних та дверних прорізів, а також, найголовніше, відтворено конструкцію даху та саму мідну покрівлю. У 2013 році будуть виконані роботи з забезпечення ротонди, яка колись увінчувалась розсувним куполом обсерваторії, та відтворення сходової клітки головного корпусу будівлі. Кошти на проведення робіт, розміром у 110.000 злотих, забезпечило польське міністерство культури, тривають також розмови з потенційними польськими та українськими благодійниками.
План цьогорічних та оцінка торішніх робіт були темою робочої зустрічі, яка відбулася у гірському курорті Татарів. Ініціаторами зустрічі були два головні партнери проекту: Національний прикарпатський університет імені Василя Стефаника, в особі ректора проф. Ігоря Цепенди та Варшавський університет, в особі директора Східно-європейських студій Яна Маліцького.

Окрім ініціаторів, участь в зустрічі взяли особи, заангажовані у реалізацію проекту з обох боків кордону. З українського боку це були, зокрема: Посол України в РП Маркіян Мальський, І секретар Посольства Сергій Хуторський, Голова комісії Івано-Франківської облради Ігор Олійник, архітектор Володимир Ідак, а також проректор з міжнародного співробітництва прикарпатскього вишу Василь Марчук.
З польської сторони на зустрічі були присутні троє головиних експертів, які виконують нагляд над інвестицією, з питань архітектури– проф. Малґожата Розбіцька (Варшавська політехніка), з конструкційних питань – проф. Станіслав Качмарчик (Краківська політехніка) та з питань реставрації кам’еню – проф. Януш Смаза (Варшавська академія мистецтв). У робочому засіданні взяли також участь, між іншим, представнк Міністерства культури та національної спадщини РП Марек Малюхнік, заступник Голови Фонду «Універсітатіс Варсовієнсіс» Славомір Соколовський, редактор української польськомовної газети «Галіцийський кур’єр» Мірослав Ровіцький та представник ГК РП у Львові.
Польські та українські експерти позитивно оцінили роботи проведені у 2012 році, які цього року вже перевірились вкрай складними погодними умовами. У ході зустрічі обговорено також майбутнє функціональне призначення споруди. Обсерваторія має передовсім виконувати навчальні функції для студентів з Польщі та України, а також інших країн. Студентські практики будуть тут проходити молоді астрономи, біологи та ботаніки. Окрім значного зацікавлення різних наукових одиниць варшавського та інших польських та українських університетів, участю в проекті зацікавлений також Польський гідрометеорологічний інститут.
Урешті-решт, відбудована обсерваторія буде також гірською студентською базою. Про порядок та безпеку самого об’єкту будуть дбати працівники української гірської та лісової служб, представники яких отримають службові приміщення в будівлі.
Юрій Тимощук, журналіст

Переглядів: 600 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024