Субота, 20.04.2024, 17:18:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 22 » На Березовачку до криївки «Грома»
14:36:16
На Березовачку до криївки «Грома»
У суботу, 21 травня ц. р. учні та ліце­їс­ти Надвірнянщини відвідали бункер на горі Березовачка, де відбувся останній бій незламного борця за волю України полковника УПА Миколи Твердохліба (псевдо «Грім»). Як розповідає краєзнавець та історик Іван Кметюк, повстанець народився в селі Петрилів Тлумацького району, пройшов вишкіл у Поль­ській старшинській школі. Пізніше вступив у військову рефентуру ОУН-УПА, де й продовжив своє нав­чання військовим азам.
У 1944-му став останнім керівником 4-ї військової округи УПА – Захід «Говерля». Після цього «Грому» довелося переховуватися, і ось взимку 1953-1954 рр. його привело на терени Надвірнянщини, де й відбувся останній у житті бій Миколи Твердохліба. Відбивався до останнього, але ворогів було більше. Однак не здався краєвий провідник, останні кулі він залишив для себе та дружини Ольги Герасимович. Ось так чинили повстанці, щоб не датися живими в руки ворогові.
Уже вкотре для вшанування всіх борців за волю України відділ у справах сім’ї, молоді та спорту спіль­но з відділом освіти РДА організували похід до бункера на гору Березовачка. До нього вирушили школярі з Лоєви, Красної, Гвозда, Парища, Молодькова, Пасічної, Зелени, Черника, Максимця та вихованці Надвір­нянського ліцею і Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату. Колона для сходження зібралася біля Горганського лісництва. Перед підйомом напутні слова виголосили: Богдана Ковалюк – заступник голови РДА, радник голови районної ради Василь Андрейчук, Зеленський сільський голова Віталій Хопта, коротку історичну довідку надав Іван Кметюк, правила техніки безпеки під час сходження нагадав заступник директора природного заповідника «Горгани» Ярослав Голинський. Поему про борців за волю прочитав учень Зеленської ЗОШ І-ІІІ ст. Олег Перегінчук.
Саме сходження до бункеру, який відновили в 1994 році, у 40-у річницю загибелі «Грома», тривало півтори години. Біля нього вихованці вій­ськово-спортивного ліцею-інтернату встановили почесну варту. Слово біля криївки повстанців виголосили головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА Тарас Дем`янчук, Іван Кметюк коротко нагадав про історію УПА. Відправив за загиблими панахиду о. Іван Ге­дзик, а ліцеїст Іван Красій виголосив у пам`ять загиблим поему. Після цього всі учасники сходження піднялися на полонину, де відновили сили після непростого підйому.
Такий захід, безсумнівно, слугуватиме прищепленню нашим юнакам і дівчатам любові до України, змусить задуматись якою ціною здобута нинішня незалежність України, зрештою, на деякий час відволікнув їх від телевізорів та комп’ютерів і показав те, що прекрасне є не тільки в моніторі, але і навколо нас. Переду­сім, у природі, у пам’ятках героїчного минулого. Уже після сходження всіх учасників переповнювали емо­ції, захоплення від цієї самопожертви, гордості, за героїв своєї землі, розуміння їхньої боротьби та подвигу в ім’я рідної держави.
Василь ІВАСЮК, 
студент факультету журналістики 
Львівського національного університету ім. І. Франка

Переглядів: 708 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024