Четвер, 28.03.2024, 19:13:04

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 28 » Нафтовий музей у Надвірній розвивається
15:39:13
Нафтовий музей у Надвірній розвивається
Ми вже неодноразово висвітлювали процес формування Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району, який створений торік у нашому місті.
Цього тижня Музей отримав поповнення – напередодні Міжнародного дня музеїв свою власну бібліотеку передав до Музею Ярослав Драбина – головний геолог НГВУ «Надвірнанафтогаз» у 1959-1990 роках. Під час офіційної передачі книг до колекції музейних експонатів додалися й кілька десятків світлин околиць Биткова, зроблених у 20-30-их та у 50-60-их роках минулого століття, із архіву обласної федерації профспілок нафтогазової промисловості.
Як зазначив голова ГО «Інститут історії Над­вір­нянського нафтопромислового району» Ігор Гузійчук, ця подія непересічна для Музею і є проявом розуміння важливості справи його створення. Адже саме з книг можливо отримати інформацію про становлення нафтової промисловості, розвиток техніки та технологій. До цього ініціатори створення Музею здобували цю інформацію із джерел у бібліотеках Надвірної, Івано-Франківська, Львова, з приватних бібліотек, окремі книги вдалось скопіювати чи оцифрувати. Книги, передані Ярославом Матвійовичем, є першою ластівкою і послужать ґрунтом для формування власної бібліотеки Музею. Ігор Гузійчук висловив велику подяку Ярославу Драбині, і запевнив, що книгозбірня Музею стане доступною для усіх бажаючих.
Саме робота з літе­ратурою наштовхнула Координаційну Раду Музею на думку про розширення території висвітлення історії нафтопромислів. З огляду на взаємозв’язок усіх нафтових підприємств Прикарпатського краю, назву Музею змінено. Тепер це Музей нафтопромислів Галичини.
На важливості ролі громадськості у формуванні Музею наголосили пенсіонери-нафтовики Людмила Хойська та Іван Бойчук, звернувши на посиленні уваги до кожного з них особисто, що тішить душу нафтовика.
Серед переданих книг є багато видань технічного, нафтогазового спрямування, є також із вищої математики, хімії, фізики. Ярослав Драбина передав до фондів Музею і ряд технічної документації 1950-1960-х років.
Бажаємо незмінного подальшого росту Музею і запрошуємо небайдужих до історії нашого краю долучитись до формування музейної експозиції.

Переглядів: 582 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024