Четвер, 18.04.2024, 23:40:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 23 » Найкращий подарунок колекціонерам та всім, хто любить Івано-Франківськ
19:11:48
Найкращий подарунок колекціонерам та всім, хто любить Івано-Франківськ

Саме так можна охарактеризувати фотоальбом «Івано-Франківськ на давній поштівці»/«Iwano-Frankiwsk auf alten postkarten”, який побачив світ у видавництві «Лілея – НВ». Видання присвячене 350-річчю надання місту Магдебурзького права. Укладачем видання є Жеребецький Зеновій - начальник відділу інформації Івано-Франківської філії АКБ «Укрсоцбанк»; член-засновник історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто».

Вміщені у цьому альбомі поштівки з колекції Зеновія Жеребецького запрошують нас знову і знову відкривати для себе уявлені і реальні, чорно-білі й кольорові український, польський, жидівський, і вірменський образи Станиславова (нині Івано-Франківська). Об’єм видання 159 сторінок, формат 70*50/8, папір крейдяний. У книзі поміщено 303 листівки, які присвячені місту і були надруковані як у Станиславові, так і в інших містах у 1898 – 1939 рр. На світлинах, які стали сюжетами поштівок, бачимо нове, відбудоване і впорядковане після пожежі 1868 р. місто, про яке прийнято говорити як про третє місто Галичини.

Підписи до листівок двомовні – українською та німецькою мовами. Всі назви вулиць чи об’єктів відповідають тим назвам, які були в часи виходу поштівок. Розмір карток в альбомі відповідає стандарту поштівок. Підписи побудовано так: назва сюжету чи об’єкту (в дужках вказано сучасні назви); прізвище архітектора об’єкта та рік завершення будівництва (якщо вони відомі); інформація про видавця; рік видання (якщо таких даних немає, то вказано або рік за поштовим штемпелем, або ж умовну дату).

Передмову до видання написав відомий краєзнавець Іван Монолатій. Переклад німецькою здійснили Юрко Прохасько, Галина Петросаняк, Василь Ткачівський. Дизайн Олени Рубановської.


Іван Монолатій у передмові говорить: «Портрет Станиславова, який розгортається перед нами у презентованому альбомі, - багатосюжетний. З одного боку, це реальне місто. З іншого - ідеологічні нашарування. Наше місто пережило різні історичні епохи, а тому мало у своєму повсякденному житті декілька ідеологій. І при цьому вони майже не перетиналися, існуючи доволі автономно або навіть суперечачи одна одній. Бо станиславівське населення завжди було і строкате і різноманітне за релігійною й етнічною ознаками.

Атмосферу нашого міста чудово передають давні поштові картки з краєвидами Станиславова, які, починаючи з кінця 1890-х рр., великим накладом друкували зазвичай у видавництвах інших міст.

Представлені у цій збірці старі поштівки з колекції Зеновія Жеребецького запрошують нас знову і знову відкривати для себе уявні і реальні, чорно-білі й кольорові український, польський, жидівський і вірменський образи Станиславова, На поштівках скрупульозно задокументовано багатолике обличчя міста: його майдани, вулиці й визначні споруди та пам'ятники, багато з яких невпізнанно змінилися, а деякі й не вціліли.

Монументальні архітектурні споруди Станиславова, які побачимо на сторінках цього альбому, зводять за «мамуні Австрії». Тоді ж розширюють ті, що вже існують, і прокладають нові вулиці, які й нині визначають спільне і відмінне в європейському розвитку міста. Адже забудова станиславівського середмістя цього часу, насичена різними архітектурними стилями, справляє враження гармонійної цілісності. Архітектурну своєрідність Станиславова забезпечував динамічний процес розвитку міста протягом тривалого часу, його стрімкий розвиток в останні роки XIX ст. - перші десятиліття XX ст., у період панування модерну й сецесії.

Перегортаючи унікальні сторінки нашої візуалізованої минувшини, допитливі читачі зможуть побачити заплутаний лабіринт вулиць і завулків, щільні блоки і маси міських будинків, кав'ярні, окремі кам'яниці, які й нині творять різнорідну архітектурну поліфонію Станиславова, а також простежити зміни назв вулиць, кварталів, окремих вивісок і нумерацію будинків на поштівках принаймні останніх 100 років, а загалом відчути зміни у побуті і ментальному характері станиславівців, які одного дня перетворилися на івано-франківців.

Отож, шановні читачі, ласкаво просимо до подорожі забутим Станиславовом, його широкими майданами і вузькими вуличками, скверами і парками, які ще позначені шармом цісарсько-королівських часів, запахом доброї кави, тужливо-веселими покутськими мелодіями і відчуттям чогось доброго, того, що витворює справжню станиславівську ідентичність. Отже, до старого Станиславова!».

Видавництво «Лілея – НВ» вдячне за фінансову підтримку міському голові Івано-Франківська п. Віктору Анушкевичусу, директору книгарні «Школяр» п. Віталієві Парфану, голові правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго» п. Олександру Бубену, власнику фінансової компанії «Dekra” п. Віктору Вінтоняку, народному депутату України п. Роману Ткачу, а також п. Олегу Зарицькому, п. Ігорю Майгутяку, п. Олегу Наворенському. Автор вдячний п. Михайлу Головатому за консультації, надані під час підготовки альбому.

Видання можна придбати у видавництві «Лілея – НВ»: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 18/2 або написавши до адміністратора цієї веб-сторінки (розділ «Написати нам»).

А.Чемеринський


Переглядів: 1065 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024