Четвер, 25.04.2024, 08:33:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 12 » Назва Станиславова не походить від Станіслава Потоцького
10:39:20
Назва Станиславова не походить від Станіслава Потоцького

Попередня назва Івано-Франківська «Станиславів-Станіслав» не походить від імені сина засновника міста Андрія Потоцького, а саме місто є значно давнішим, ніж говорять історики. Таку досить сенсаційну тезу висунув прикарпатський дослідник альтернативної історії Сергій Ворон, який презентував сьогодні свою нову книгу під назвою «Станіслав руський», в якій доводить, що родина Потоцьких, яка походить із давнього, хоча й споляченого, галицько-покутського руського роду, не заснувала наше місто, а всього лише відновила давній слов’янський форпост, який з прадавніх часів стояв на сторожі торгівельних і військових шляхів, що вели через проходи-перевали у Карпатських хребтах.

Зі слів пана Ворона, ідея написання книги виникла у нього в ході роботи над попередньою працею – «Гуцули – Божі соколи». «Багато зібраного матеріалу, - говорить автор книги, - з тих чи інших причин не увійшло до попереднього видання і тоді я, за порадою мого хорошого друга, вирішив на основі цього матеріалу розпочати роботу над новою книгою». Як стверджує дослідник, робота тривала протягом цілого літа минулого року. При цьому для збирання матеріалів використовувались архівні матеріали, документи і розповіді знайомих та, головне, інтернет-джерела, серед яких, зі слів пана Ворона, йому вдалося знайти досить цікаві.

Як і у випадку з «Гуцулами», головний акцент у своїй праці автор робить на етимологію прикарпатських топонімів і, зокрема, назви «Станіслав». З його слів, на сьогоднішній день на території колишньої Речі Посполитої є 53 міста та близько двох десятків сіл з назвою «Станіслав-Станіславув». При цьому цікавим є той факт, що топоніми сіл і присілків навколо цих населених пунктів є досить схожими. Це спонукало С.Ворона шукати походження назви не в імені засновників чи їх родичів, а в певних функціях, які виконували ці населені пункти в загальній системі оборони кордонів своїх держав.

Відтак, на думку дослідника, назву Станіслав слід виводити з кількох давньослов’янських основ, серед яких такі, як «стіна» - давньоруський термін «кордон», функції якого здавна виконував Карпатський хребет, і «лава» чи «лаба» - давнє слово, яке означає гірський прохід. З такої точки зору, - вважає автор книги, - враховуючи, що в українських Карпатах сьогодні нараховується близько 20 відомих з прадавніх часів торгівельно-військових перевалів-проходів, можна вважати, що на місті сучасного Івано-Франківська колись базувалась давня фортеця, залога якої контролювала ці проходи, і Андрій Потоцький лише відновив її побудувавши найсучасніші на той час фортифікаційні споруди.
* Правда.if.ua

Переглядів: 696 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024