Субота, 27.04.2024, 06:56:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 20 » Обговорювали праісторію українців
19:44:15
Обговорювали праісторію українців
18 травня 2013 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася наукова конференція „Духовні корені буття українців” за участю академіка Російської Академії Наук вченого-шумеролога Анатолія Кифішина та презентація книги Любові Саннікової „Розмай – зелений гай”.
  
  ПРОГРАМА
наукової конференції «Духовні корені вічного буття українців»
 І. Порядок виступів:
1. Вступне слово співголови конференції, голови науково-просвітницького товариства «Просвіта-Світовид» Олега Полівчака, м. Івано-Франківськ.
2. Виступ співголови конференції, філософа, культуролога Любові Саннікової, м. Київ «Карпатська материзна шумеїв».
3. Виступ із доповіддю «Первозданні Води і Велика Богиня: Відтворення міфу»,   Любомир Держипільський, кандидат наук, м. Косів.
4. Виступ із доповіддю «Богонебесна символіка. Космологічна основа слов'янства»,   Юрій Боберський, кандидат наук, с.Микуличин.
5. Виступ з доповіддю «Ритуали, обряди, звичаї, традиції» Лесі Турянської, етномузиколога, члена Національної спілки композиторів України.
6. Виступ з доповіддю «Василь Пачовський та Володимир Шаян», Зеновій Дорош, кандидат наук,  м. Львів.
7. Обговорення і запитання.
ІІ.  Презентація книжки «Розмай - зелен гай» автора Любові Саннікової.
ІІІ. В проміжках - співанки у виконанні учасників науково-просвітницького товариства «Просвіта-Світовид».

Довідково:
Саннікова Любов Павлівна - культуролог, автор книги «Свята Мова Творця у Звичаї Народу: еніофеноменологія староукраїнської культури» (2005). Автор і засновник Фастівської школи народної майстерності (1992). Досліджує українську народну культуру понад 30 років.

Про книгу.
Книга «Розмай - зелений гай, ГіпоТези про Первину» репрезентує нові розвідки про пошук Первини, з якої ми походимо. У тій Первині священні трави і дерева, вода і земля постали перед Сонцем і щедро ділились з людиною його силою. Людина ж чула природу, її живі ритми і жила у злагоді з нею. Жити ладно з Богом і народжувати здорових діток, пам'ятати про душі праведні і вічність життя.

Зшиток I
Автор пропонує власні філософські тези і роздуми над звичними явищами - розмай, рушник, весна і весілля. І у цих роздумах вони перетворюються у явища, достойні величі. Так і народились ГіпоТези про Первину...

Зшиток II
У книзі представлені власні філософські тези і роздуми над звичними явищами - сороки, жіночий очіпок і богиню Ладу. Звідки й пішли ГіпоТези про Первину...

Зшиток III
У книзі представлені пояснення виникнення символів на писанках та «дерева життя» на українських рушниках, хустках.

Анатолій Георгійович Кифішин - московський вчений-шумеролог, який уперше прочитав символи Кам'яної Могили, висловив гіпотезу про існування першої європейської цивілізації - держави Аратта. 
Народився 2 червня 1935 р. в селі Біле Троїцького району Алтайського краю. Родина незабаром переїхала в Україну, у м. Дашів, Іллінецького району Вінницької області. Закінчив Чернівецький університет за фахом історика (1958), згодом Східний факультет Ленінградського університету. Учився в аспірантурі в академіка Струве, але захистити дисертацію не встиг через смерть свого вчителя. 
Після смерті академіка Струве А. Кифішин відстоював точку зору свого вчителя на переклади деяких слів, мав власну позицію по топографії міста Лагаш, що прямо суперечила позиції інших вчених, не погоджувався з перекладами шумерських поем, вважаючи їх підігнаними під сучасне мислення. Надалі Кифішин самостійно переклав десятки шумерських творів у менш художньому, але, на свою думку, у більш точному вигляді. 
З 1970 року аж до розпаду СРСР, Кифішин зміг опублікувати лише короткі, піддані цензурі, популярні статті в журналі «Техніка - молоді», а також кілька робіт в Болгарії болгарською мовою. 
У дев'яності роки Анатолій Георгійович вивчав пам'ятник Чатал-Гуюк в Туреччині й Кам'яну могилу в Україні і прийшов до висновку, що обидва пам'ятники містять протошумерську писемність. 
У 2001 році опублікував велику монографію, де привів протошумерський словник, силлабарій Кам'яної Могили й версію перекладів текстів Кам'яної Могили. Результати цих досліджень Кифішина одержали суперечливу оцінку в популярній літературі. Популістська полеміка привела до того, що багаторічна праця Кифішина дотепер не одержала наукової оцінки, і поки не можна сказати чи зробив Кифішин видатне відкриття або помилявся. 
В 2013р. вийшла книга Анатолія Кифішина «Древнее святилище Каменная Могила». Книга являє собою перший у світовій науці досвід прочитання найдавнішого письма (ХІІ-ІІІ тис. до н.е.).

Переглядів: 644 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024