Субота, 20.04.2024, 03:50:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 20 » Офіцери ЗСУ мандрували шляхами княжих дружин
15:09:24
Офіцери ЗСУ мандрували шляхами княжих дружин
18 – 19 травня 2011 р. в м. Івано-Франківську проведено науково-методичний збір працівників військових музеїв Збройних Сил України. Він проводився філією Національного військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра» у м. Івано-Франківську та Міністерством оборони України. 
Древньому Галичу та пам’яткам його історії в програмі збору було надано особливе значення – свідченням цьому є те, що майже ¼ всього часу програми заходу, його учасники провели на терені діяльності Національного заповідника «Давній Галич». Практично всі учасники семінару відвідали Галич вперше.
Серед представників музейних закладів Міністерства оборони України, які знайомилися з визначними пам’ятками княжої столиці на терені Галича – Крилоса були: заступник начальника відділу культури та традицій Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Іван Сторожик, начальник Національного військово-історичного музею України полковник Віктор Карпов, професор кафедри морально-психологічного забезпечення Національного університету оборони України В.Алащенко, завідувач філії військово-історичного музею Повітряних Сил України (м. Вінниця) М.Дерновий, завідувач філії Національного військово-історичного музею України – Військово – морського музею України Р.Баженов, завідувач військово-історичного музею 58-го Будинку офіцерів ЗСУ (м. Львів) С.Паліса, культорганізатор 25 гарнізонного будинку офіцерів (м. Житомир) Л.Жосан, методист Військово-історичного музею Південного оперативного командування (м. Одеса) Н.Югова, начальник музею Національної академії оборони України Андріяка А., начальник музею будинку культури та відпочинку в/ч А 1225 Хомович А., позаштатний завідувач музею воєнної історії Криму 8 гарнізонного будинку офіцерів (м. Сімферополь) Т.Назаренко.
Першим пунктом, який відвідали офіцери Збройних Сил України був Крилос. Саме тут відбулося перше знайомство представників різних регіонів з серцем Давнього Галича. Науковий працівник музею «Давній Галич» п. Марія Воробчак цікаво провела ознайомчу екскурсію у музеї Давнього Галича та музеї історії церкви, розповіла про археологічні дослідження в різних часових періодах, показала румовища фундаментів Успенського собору та його храм – наступник: Успенську церкву. Саме тут на терені місць нашої слави, багато хто з присутніх вперше відкрив для себе Крилос. Також, учасники семінару побували на Золотому тоці, тут кожен зміг насолодитися смаком прохолодної води з Княжої криниці.

Цікавим для офіцерів було знайомство з церквою, яка посвячена на честь покровителя воїнів – Святого Пантелеймона у с. Шевченкове. Зроблено багато світлин – кожен намагався зберегти для себе на згадку краєвиди нашого чудового краю. З історією храму від 1199 року і до сьогодення мандрівників ознайомив головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Андрій Чемеринський.
Наступним пунктом у мандрівці шляхами княжих дружин став Галич. Знайомство мандрівників з храмом Різдва Христового, австрійським металевим мостом на Дністрі, старостинським замком здійснила завідувач науково-освітнім відділом Ірина Цап’юк.

Керівництво групи у складі заступника начальника відділу культури та традицій Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України Іван Сторожика, начальника Національного військово-історичного музею України полковник Віктора Карпова відвідали генеральну дирекцію Національного заповідника «Давній Галич». Тут вони зустрілися з керівником закладу та його науковим керівником п. Олександром Береговським. Було обговорено питання популяризації історії княжих часів, пам’яток Галича у навчальних закладах Міністерства оборони України. Військові висловили щиру подяку дирекції Заповідника за опіку під час їхньої мандрівки Галицьким районом. Учасникам науково-методичного збору працівників військових музеїв Збройних Сил України дирекцією Національного заповідника «Давній Галич» було подаровано монографії «Опілля» та науково-популярне видання про образ Крилоської Божої Матері.

Слід зауважити, що знайомство військових з історією Галича – Крилоса проведено з висвітленням мілітарної історії княжої доби, акцентовано увагу на походи, озброєння та оборонні споруди. Працівники військових музеїв України висловили сподівання, що відвідають славний Галич ще не раз – заохочуючи до цього членів своїх родин, друзів та співробітників.  
А.Чемеринський

Переглядів: 986 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024