Четвер, 25.04.2024, 05:58:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 18 » Презентація книжки «Одержима свободою. Шлях Героїні Світу Ірини Сеник» в обласній бібліотеці
21:00:04
Презентація книжки «Одержима свободою. Шлях Героїні Світу Ірини Сеник» в обласній бібліотеці

16 квітня 2018р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Одержима свободою. Шлях Героїні Світу Ірини Сеник» (упорядник Галина Литвин).

Модератор зустрічі - генеральний директор телерадіокомпанії «Карпати» Галина Держипільська зауважила, що сьогодні ми зустрілися, щоб вшанувати пам'ять про талановиту вишивальницю, поетесу, Героїню Світу (одна зі ста жінок різних країн і народів, визнаних Героїнями) - Ірину Сеник.

Упорядник книжки - вчитель і журналіст Галина Литвин розповіла присутнім про Ірину Сеник, яка була членом Організації українських націоналістів, Української Гельсінкської групи (з 1979 року) та Української Гельсінкської Cпілки. За своє життя вона була відома як поетеса, медсестра, вишивальниця та громадська діячка. Її поетичні збірки видавались у Нью-Йорку та Торонто. Після арешту через звинувачення у зв'язках з УПА у 1946 році відбула у сталінських таборах та на засланні 34 роки.

«Роздумуючи над її життям, і стаю перед безліччю питань, серед яких найголовнішим починає видаватися таке: коли відбувся переломний момент, та перша перемога (над злом? над собою? над темрявою?), перемога, яка... народила нову Ірину? Коли звичайна дівчина-студентка (ну нехай член ОУН із 13-и років, нехай зв'язкова самого Романа Шухевича, все одно вісімнадцятилітня дівчинка) перетворилася... на незламну героїню, здатну витримати неймовірні катування і нікого не зрадити?, - зазначила пані Галина.

Ірина Сеник прожила чотири роки в Івану Франківську, які вона вважала найщасливішими у своєму житті. Тут вона могла жити вільно, спілкуватися з друзями, збирати зразки візерунків для вишивання.

Презентована книжка «Одержима свободою» вміщує вибрані поетичні твори, спогади людей, які зустрічалися з Іриною Сеник, та її листування. У книжці також поміщено сценарій літературно-музичної вистави «Поза межами болю», присвячений життю і творчості поетеси. Видання проілюстроване авторськими орнаментами вишивок. Усі зразки вишивок, яких є понад 1500, виконані на різних матеріалах та різними засобами, частина - у нелюдських умовах тюремного ув'язнення.

Спогадами про Ірину Сеник - знану у світі і незнану в Україні - поділилися присутні на зустрічі, які відзначили шляхетність її душі, ніжність, співчутливість і незламність її героїчного духу.

«Вона - це зразок отого особливого галицького феномену, коли молоду людину міжвоєнного часу виховували дві великі школи: школа ОУН і школа Митрополита Андрея Шептицького. Й обидві ці школи вживалися в тодішньому галичанинові, як дві природи - корпускулярна і хвильова - в єдиному феномені світла».

Директор бібліотеки Людмила Бабій у своєму виступі високо оцінила значення книжки для читача, що дозволить пізнати багатий внутрішній світ цієї непересічної особистості, яка належала до покоління, якому було призначено страждати - з молодості і все своє життя віддати служінню Україні.

Бібліотечні працівники і читачі книгозбірні висловлюють щиру вдячність Галині Литвин, яка подарувала бібліотеці з власної колекції книжку «Нездоланий дух. Мистецтво і поезія українських жінок, політв'язнів в СРСР», яка вийшла у діаспорі - в українському видавництві «СМОЛОСКИП» ім. Василя Симоненка у 1977 р. і де вміщено поезії Ірини Сеник, та зразки вишивок.

Для численних гостей зустрічі звучали музичні твори на вірші Ірини Сеник.


Переглядів: 370 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024