П`ятниця, 19.04.2024, 03:01:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2018 » Квітень » 29 » Прохання не псувати золоченим кітчем фасад собору-пам'ятки в Івано-Франківській єпархії УПЦ КП назвали замахом на міжконфесійний мир
16:31:59
Прохання не псувати золоченим кітчем фасад собору-пам'ятки в Івано-Франківській єпархії УПЦ КП назвали замахом на міжконфесійний мир

Знищення цінних елементів фасаду і покрівлі пам'ятки архітектури – Свято-Троїцького собору (у минулому – єзуїтського костелу) – Івано-Франківська єпархія УПЦ КП вважає ремонтом, а спроби зупинити вандалізм – розпалюванням міжконфесійної ворожнечі. Хоча ще кілька днів тому священики самі обіцяли відновити самовільно й незаконно демонтовані елементи собору.

Як писав КУРС, у квітні цього року духовенство УПЦ КП без необхідних погоджень з департаментом містобудування, архітектури і культурної спадщини затіяло "реконструкцію" покрівлі і елементів фасаду Свято-Троїцького собору, який є пам'яткою архітектури. Деякі старовинні мідні обеліски на фронтоні і куполи зрізали й замінили на кітчеві позолочені ковпаки.

Блискучі "новації" отців одразу помітили небайдужі франківці, в ситуацію втрутилися реставратори й охоронці культурної спадщини. Священики заявили, що не знали, що порушують законодавство про охорону культурної спадщини, й пообіцяли виправитися. Пам'яткоохоронці взамін не складали припису про порушення. Активісти ініціативи "Франківськ який треба берегти" й місцеві ковалі пообіцяли отцям помогти з відновленням пошкоджених елементів і виготовленням точних копій тих, які вже встигли вкрасти, зокрема мідної "шишки".

Однак в єпархії несподівано відмовилися від своїх обіцянок і намірів. Днями Івано-Франківська єпархія УПЦ КП оприлюднила скандальну заяву, в якій звинуватила охоронців спадщини й небайдужих франківців у погрозах на адресу церкви, залякуванні та ледь не в зриві процесу створення помісної церкви (!) в Україні. У заяві церковники навідріз відмовляються визнавати порушення законодавства і наполягають на праві чинити з пам'яткою на власний розсуд.

Звинувачення отців, які повелися з собором фактично як вандали, на адресу франківців, що щиро хотіли допомогти єпархії виправити порушення, вражають абсурдністю.

"Духовенство і віряни Івано-Франківської єпархії УПЦ КП стурбовані подіями, які відбулися 18 квітня 2018 року, з приводу покрівельно-ремонтних робіт Свято-Троїцького кафедрального собору міста Івано-Франківська. Заміна деяких конструкцій даху катедри проводилась у зв’язку з тим, що старе покриття протікало і призвело до часткової руйнації стін храму. В одній із конструкцій (тумби) птахи утворили гнізда, тому вона потребує негайної заміни, що і хотілось зробити. В той час, коли у Івано-Франківську реально руйнуються десятки пам’яток архітектури, забудовується історична частина міста – "Вали" та ін., упереджена увага (на нашу думку) була приділена саме ремонтним роботам нашої катедри. Чому так прискіпливо було звернено увагу на проведення ремонту собору, нам достеменно невідомо. На нашу думку, чинники пильної уваги можуть бути такі:

- хтось зацікавлений в розпаленні протистоянь між церквою і державою, в той час коли ведуться плідні міжнародні дипломатичні заходи щодо проголошення УПЦ КП Помісною Церквою вселенським Патріархом Варфоломієм;

- лобіюються чиїсь фінансові інтереси через нав’язування церкві своїх послуг;
хтось наполегливо хоче відновити міжконфесійну ворожнечу між православними і греко-католиками в місті Івано-Франківську.

Наша громада і віряни єпархії стурбовані!.. Щоб донести Слово Боже, не потрібно використовувати ті методи, які шкодять людям. Івано-Франківська єпархія УПЦ КП не захоплює землі, не руйнує пам’ятки архітектури, не займає парки і сквери, бо такими методами слово Боже до людей не стане ближчим. Лише у спілкуванні, на принципах взаєморозуміння, толерантності, а не насилля і залякування (яке проявляли до церковнослужителів деякі особи) можна спільними зусиллями та з Божою допомогою вирішити будь-яку проблему", – йдеться в заяві.

Один із засновників громадської ініціативи "Франківськ який треба берегти" Юрій Козакевич, який першим звернув увагу на неправомірні дії єпархії, розповів КУРСу, що радикальна зміна позиції духовенства стала для нього несподіванкою. "Ще позавчора все було добре: ми домовилися відреставрувати збережені елементи, а також виготовити точні репліки тих, які були вкрадені... Ми знайшли чудового фахівця, а таких одиниці, який може з мідного листа зробити такі шишечки. Отцям надіслали кошторис на роботи, все погодили. А вчора з єпархії почали дзвонити і вимагати повернути елементи, з'явилася ще й ця гучна заява... Дуже болить, що ці священики нам в очі обіцяли, давали слово: ми, мовляв, все виправимо, давайте співпрацювати, лиш не складайте припис про порушення... А потім раптом такий розворот. Ще й прикриваються геополітичними аргументами, ініціативою Президента зі створення помісної церкви. Та вони ж самі в такий спосіб підставляють і ганьблять цю ідею... Як громадська інціатива, ми хочемо втрачені речі відновити, збережені – відреставрувати. Аби лиш отці дали добро. Треба якось привести їх до тями. Сподіваюся, це вдасться владі..." – сказав Юрій Козакевич.

Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування, архітектури і культурної спадщини Володимир Ідак у коментарі КУРСу запевнив, що докладе максимум зусиль, аби змусити єпархію відновити знищені елементи пам'ятки. "Не хотілося б вдаватися до жорсткого адміністративного впливу на церкву в такий час. Сподіваємося все ж на порозуміння. Але так не робиться: ці елементи були в доброму стані, їм нічого не бракувало. А їх зрізали просто по-варварськи, наче на смітник. Деякі вже вкрадено... Вандалізм, і це ще м'яко кажучи. Несусвітня дикість. Церкві дали в користування прекрасну пам'ятку – єзуїтський костел, в доброму стані, а вони що з нею творять? Словом, будемо думати, як спонукати їх відновити понищені елементи фасаду, залучимо при потребі обласне управління у справах культури, національностей та релігій", – сказав Володимир Ідак.


Переглядів: 288 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024