Середа, 24.04.2024, 15:02:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 4 » Руйнація пам'ятки - подарунок до 770 - річчя Коломиї
10:49:28
Руйнація пам'ятки - подарунок до 770 - річчя Коломиї
Не так давно припинилися баталії громади, інтелігенції та журналістів з міською владою щодо збереження казарми на вул. А. Чайковського, як знову знайшлися «доброчинці» з руйнації іншої пам’ятки архітектури.
Партеровий цегляний будинок на вулиці Романа Шухевича, 78 побудований 1903 року, про що свідчить викована дата на фронтоні. Така сама дата викладена гранітною крихтою в проході головного входу. Колись тут містився «юденрат» – офіційний адміністративний орган місцевого самоврядування коломийських євреїв, або як його тоді називали «кагал».
Заклад діяв до 1939 р. За німецької окупації він проіснував ще два роки, після чого усіх членів ради розстріляли нацисти.
Про те, що будівельні роботи архітектурної споруди на вул. Р. Шухевича, 78 почнуться ось-ось, попереджали нас у редакції ще місяць тому. Знаючи як запобігти самовільній реконструкції будинку, що є нововиявленою пам’яткою архітектури місцевого значення м. Коломиї, зараз би цього свавілля можливо не було. Але досвід приходить з часом.
Від самого початку міська влада вводила в оману як громаду, так і журналістів. Самовільні будівельні роботи на пам’ятці архітектури, які проводить Володимир Ігорович Григорчук, не розпочалися б, якби ця особа не була впевнена, що «владники» нашого міста прикриють його в разі чогось. Можливо, це було би так, але зухвала брехня вже віж початку дала поштовх до подальших дій.
Відразу як почалися будівельні роботи в архітектурній споруді на вул. Р. Шухевича, знімальна група ТРК «Рідні Медія» прибула на місце подій. Представник власника квартири №2, який переробляє дах з метою збільшення житлової площі за рахунок горища, запевнив нас, що роботи ведуться згідно з отриманими дозволами і вони лагодять лише дах. Відповідно прогнилі балки будуть замінені, а перекриють також старою дахівкою, аби не псувати автентичність споруди.
Заступник коломийського міського голови Тарас Яворський, приїхавши на об’єкт, також запевнив нас, що всі документи в порядку і якщо нам цікаво, то він може надати нам проектну документацію на реконструкцію горища цієї архітектурної споруди. Хотілося вірити, але ми таки послали інформаційний запит до Коломийської міської ради. І отримали відповідь: «Будівництво об’єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил, у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Відділом архітектури та містобудування містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинку №78 по вул. Романа Шухевича не видавалися, в зв’язку з тим, що неврегульований порядок їх надання відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».
Так, згідно з новим Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», погодження на окремі будівельні роботи, які проводяться на об’єктах архітектури і яким присвоєна І-ІІІ категорія, не потрібно брати у відділі архітектури, про що і запевнив нас головний архітектор м. Коломиї Віктор Мицай. Можливо, подальше журналістське розслідування можна було припинити: проект є, дозволи є, відповідь є. Нема лише на руках копії проектної документації на проведення реконструкції горища на вул. Р. Шухевича, 78.
Ось ще з відповіді: «На Ваш інформаційний запит повідомляємо, що у будинку №78 на вул. Романа Шухевича є три квартири і належать трьом власникам». Ні, бо в цьому будинку не три квартири, як інформує Ігор Слюзар, а чотири квартири. Три квартири належать приватним особам, а ось четверта – в оренді у Коломийського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції в м. Коломиї. Самий будинок належить до комунальної власності, згідно з рішенням міської ради від 16.12.2009 р. № 2465-44/2009. Щоби розпочати будь-які будівельні роботи на цій будівлі необхідно отримати згоду мешканців квартир та згоду відповідних відділів і служб виконавчого комітету Коломийської міської ради. Звичайно, цього ніхто не робив.
Знову інформаційний запит і відповідь на нього: «…проектна документація на капітальний ремонт даху житлового приміщення по вул. Р. Шухевича, 78 розроблена приватним підприємством «Будівельна компанія «СВ-ПРЕСТИЖ БУД», місцезнаходження – проспект Грушевського, 119, м. Коломия. Пропонуємо Вам звернутися у вищевказане приватне підприємство». А це вже цікаво.
Заступник міського голови Тарас Яворський, головний архітектор Віктор Мицай та представник Володимира Григорчука, який реконструює горище архітектурної споруди, запевнюють, що будівельні роботи проводяться в рамках чинного законодавства, а в той самий час міський голова Ігор Слюзар робить відписки. Частину копії проекту мені таки вдалося отримати і тоді все стало на свої місця.
Відповідно до розробленої науково-проектної документації історико-архітектурного опорного плану, проекту зон охорони та визначення меж історичного ареалу м. Коломиї, згаданий об’єкт на вул. Романа Шухевича, 78 внесений до переліку нововиявлених пам’яток архітектури м. Коломиї, а тому підпадає під Закон України «Про охорону культурної спадщини» і будь-які ремонтні, реставраційні та інші роботи мають проводитися лише за наявності науково-проектної документації і погодженого письмового дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини на підставі погодженої з ним науково-проектної документації. Ремонтні, реставраційні роботи об’єкта на вул. Р. Шухевича, 78 проводяться без належно підготовленої та затвердженої документації: відсутність науково-проектної документації, згідно зі ст. 26 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та ДБН А.2.2-6-2008. «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження науково-проектної документації для реставрації об’єктів нерухомої культурної спадщини», наявний проект реконструкції даху з влаштуванням житлових кімнат на вул. Р. Шухевича, 78 у м. Коломиї Івано-Франківської обл. розроблений ПП «Будівельна компанія «СВ-ПРЕСТИЖ БУД» не містить усіх необхідних документів, які дозволяли б розпочати будівельні роботи на вул. Р. Шухевича, 78, бо він є нововиявленою пам’яткою архітектури і підпадає під Закон України «Про охорону культурної спадщини». Цей проект погоджений лише начальником відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської обл. Давидюком А. З., але згідно зі ст. 31 п. 4 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» не пройшов обов’язкової експертизи, оскільки в параграфі 3 пункту 5 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. № 557 «Про затвердження Порядку віднесення об’єктів будівництва до IV і V категорії складності» стверджується, що до IV категорії складності належать об’єкти будівництва, які мають хоча б одну з таких ознак, які можуть призвести до втрати об’єктів культурної спадщини місцевого значення. Тому вважаю, що замовник Володимир Ігорович Григорчук, розпочавши самовільну реконструкцію архітектурної споруди на вул. Р. Шухевича, 78, нововиявленої пам’ятки архітектури м. Коломиї, порушив Закони України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про охорону культурної спадщини» і завдав шкоди пам’ятці архітектури місцевого значення, яка належить коломийській громаді та яка може призвести до втрати об’єкта культурної спадщини місцевого значення. Володимир Ігорович Григорчук учинив самозахоплення землі, обгородивши архітектурну споруду дерев’яним парканом, забравши при цьому частину тротуару та дороги, не маючи на це відповідних дозволів.
На ще один інформаційний запит я таки отримав відповідь, яку й хотів почути від самого початку: «На Ваш інформаційний запит повідомляємо, що науково-проектна документація та науково-дослідні роботи на реконструкцію даху нововиявленої пам’ятки на вул. Романа Шухевича, 78 відсутні».
«Тарас Яворський, перший заступник міського голови м. Коломиї, контролює та забезпечує надання дозволів на спорудження об’єктів містобудування незалежно від форм власності, надійності та безпечності будинків і споруд, керує діяльністю відділу архітектури та містобудування, земельних відносин, координує діяльність будівельних та проектних організацій», – читаємо у витязі з функціональних повноважень чиновників Коломийської міської ради.
«Ігор Граділь, заступник міського голови м. Коломиї, організовує роботу з охорони, реставрації та використання пам’яток історії і культури….», – цитуємо знову уривок з функціональних повноважень чиновників Коломийської міської ради.
А ось відповідь на черговий інформаційний запит за підписом І. Граділя: «Станом на 28.07.2011 року відомостей про нововиявлені пам’ятки архітектури до відділу культури і туризму міської ради не поступало.» Про що можна говорити далі, якщо чиновник самий не знає, що в Коломиї є нововиявлені пам’ятки архітектури, і їх – 122!
Тож хто за що відповідає в нашій «ратуші», до речі, яку зараз реставрують, не маючи на це дозволів? Хто припинить самовільну реконструкцію, руйнацію пам’ятки архітектури? Кого притягнуть і чи притягнуть до відповідальності? Пам’ятка архітектури зруйнована, а дій влади не видно.
P. S. На вул. В. Чорновола, 51, нововиявленої пам’ятки архітектури, також ведуться ремонтні роботи і також повністю відсутні дозволи на проведення цих робіт.
Такими темпами до кінця каденції цієї влади ми будемо мати в Коломиї з десяток зруйнованих пам’яток архітектури. Пригадується, хтось недавно стверджував, що вмиє лице Коломиї. Умиє, але хіба з брансбойлера, змивши при цьому чимало архітектурних споруд назавжди.
Євген Гапич, Коломийські Вісти

Переглядів: 594 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024