П`ятниця, 29.03.2024, 14:06:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 20 » «СХІД» і «ЗАХІД» - це тільки географічні назви…
09:42:52
«СХІД» і «ЗАХІД» - це тільки географічні назви…
Національно-визвольна боротьба українського народу – це одна із трагічних сторінок нашої історії, а висвітлення багатьох подій  минулого й досі не вийшло за рамки облудної московської комуністичної колонізаторської ідеології. Нажаль, на сьогоднішній день ми не маємо  об’єктивного дослідження і праць про ті події та про згубний вплив Польщі, фашистської Німеччини та комуністичної Росії на подальшу долю української нації.
Та поки наші «історики» мовчать, пропагують правдиву історію  люди, яким не байдуже, що відбувалось в нашому краї, люди, яких гнітять образи комуністичних ідеологів, люди, які розуміють, що не знаючи минулого, ми не зможемо збудувати гідне майбутнє наступним поколінням.
До когорти таких людей належить архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ  Ігор  Ісіченко, який очолюючи єпархіальну прощу до Зарваниці, приурочену 70-ти річчю входження Харківсько-Полтавської єпархії до складу УАПЦ, вважав за необхідне побувати вкотре на малій  батьківщині Провідника ОУН Степана Бандери в Старому Угринові, щоб зміцнити у своїх прихожан почуття загальнонаціональної єдності, пошани до нашого спільного минулого, до історії визвольної боротьби.
В рамках заходу 15 серпня вони відвідали місця, пов’язані із родиною Бандер в Старому Угринові. Першою зупинкою урочистої ходи була місцева церква «В’їзду Господнього в Ієрусалим», настоятелем якої з 1913 по 1933 роки був о. Андрій Бандера. Групою духовенства на чолі із архієпископом  Ігорем Ісіченком було здійснено покладання квітів до меморіальної дошки із зображенням о. Андрія, що знаходиться  на стіні церкви. Тут же, спільно з настоятелем  церкви о. Ярославом Мельничуком, було відправлено поминальне Богослужіння за упокій Степана Бандери та його родини. Ще одним пунктом ходи прочан був місцевий цвинтар, де на даний час знаходяться могили рідних Степана: дідуся з бабусею по лінії матері (о. Володимир Глодзінський та Катерина з дому Кушлик), матері і сестри Мирослави, а також сестер Марти та Оксани.
Слід зазначити, що участь у заході взяв історик, дослідник із  Харківщини п. Ярослав Труш, який вивчає питання національно-визвольної боротьби на теренах Харківщини. Увазі читачів уже представлена його книга «Діяльність підпілля ОУН на Сході України», презентація якої відбулась наприкінці минулого року в Історико-меморіальному музеї Степана Бандери.
У супроводі завідувача музею Степана Лесіва учасники заходу  прибули до меморіального комплексу, де ними було покладено квіти до підніжжя пам’ятника Провідника. Архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії зачитав поминальну молитву і у короткому виступі наголосив на значимості даної постаті у формуванні української державності в ХХ столітті.
На завершення урочистої  ходи усіх чекала цікава та пізнавальна екскурсія в стінах музею. Скорбота та біль на обличчях екскурсантів змінювались радістю та гордістю за відданих українській ідеї героїв-патріотів.
В рамках заходу відбувся круглий стіл, де обговорювались питання вшанування родини Бандер серед українства у світі, а також Степан Лесів розповів присутнім про проблеми  дослідження національно-визвольної боротьби підпілля ОУН та відділів УПА в період 40-50-х років ХХ ст.
Дякуючи працівникам музею, архієпископ Ігор Ісіченко поблагословив усіх на подальшу роботу і зазначив: «Прошу Господнього благословення для всіх фундаторів і працівників Меморіального комплексу Степана Бандери в Старому Угринові». Прощаючись, він додав, що «Схід» і «Захід» - це тільки географічні назви, а народ український був, є і буде завжди єдиним!

Переглядів: 587 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024