Вівторок, 23.04.2024, 08:55:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 5 » “...Скріпити свою працю до останньої перемоги...”
11:29:02
“...Скріпити свою працю до останньої перемоги...”
Велика та героїчна історія нашого народу. Любов до рідної землі і бажання бути єдиними господарями на ній здавна були властиві галичанам. Тому в пам’яті народній навіки залишаться імена тих, хто боровся за незалежність України, хто йшов тернистим шляхом до волі, залишаючи по собі безсмертні подвиги в ім’я великої ідеї. Їх було сотні, а потім і тисячі. Вони не підкорились своїм "визволителям”, вибирали смерть або важке заслання, але не зрадили Україну. Їхнє життєве кредо – «Смерть або воля України». Багато вже мовлено про цих звитяжців, але ще не все і не про всіх. Ті, які загинули героїчною смертю, не завжди мали свідків. Багато цікавого забрали вони із собою в могилу. Вже ніколи не дізнаємося правди. Тепер, поки ще живі деякі очевидці, ми повинні все зробити для того, щоб не загубилися яскраві приклади героїзму та служіння рідному народові за волю і незалежність України.
Такою людиною був Петро Козак (Довбуш) – наш земляк. Народився він 1911 року в селі Блюдники. Тут же, коли після одних «визволителів» прийшли другі – німецькі, не витримує і йде в підпілля, щоб нещадно боротися проти ворога на своїй землі. Вдома залишає стареньку матір, дружину, маленьку донечту в надії вибороти краще життя для них. За рішучість, відданість, кмітливість, розум та організаторські здібності його обрано повітовим провідником.
«Тому, що фронтові дії розвинулися в нашому терені, ми не сміємо приглядатись з заложеними руками, а якнайбільше скріпити свою працю до останньої перемоги, – говорить Довбуш у своєму Наказі 4:4 на постої 8-05-44 року.
Багато міг зробити цей чоловік для України, для народу, для сім’ї, але не судилося…
4 грудня 1945 року його не стало. Сидів за друкарською машинкою, не знав, що надходить остання хвилина. Хату, в якій працював, обступили облавники, вирватись було неможливо. Коли вдерлися до хати і сказали: «Руки вверх!»... Він випустив кулю в скроню... На стіні залишились тільки краплі крові... Його привезли у рідне село Блюдники на велике свято – Введення Пресвятої Богородиці в храм. Поставили під церкву і сказали: «Дивіться на свого Довбуша!». Закінчилось Богослужіння. Люди виходили з храму, обступили тіло загиблого так, щоб не побачила мати. Сумну звістку матір почула пізніше вдома. Дізнавшись, що сина вже нема в живих, почала голосити... Дружина Козак Варвара з донькою Стефанією (1937 р.н.) були на той час вже вивезені в Красноярський край. Востаннє бачились, коли дочці було 2 рочки.
Так загинув наш славний односельчанин, підпільник УПА «Довбуш», якого знали і поважали в окрузі. 
Трагічною була доля захисників Батьківщини. Гинули ті, хто разом із десятками тисяч героїв ОУН-УПА ціною власного життя захистили жителів нашого краю від геноциду більшовицьких окупантів, від депортації. Боролись і помирали партизани-бандерівці, які жертвували своїм життям заради щасливого майбутнього нашого народу.
Підготував студент ІІ курсу кафедри 
політології Інституту історії і політології 
Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника
 Віталій МАЦЬКЕВИЧ, 
"Галицьке слово"

Переглядів: 591 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024