Субота, 20.04.2024, 10:07:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 4 » Станиславівські фотоательє та фотографи
13:07:31
Станиславівські фотоательє та фотографи
Першими в історії фотографіями вважаються дагеротипні зображення на срібній пластинці, зроблені французом Дагером у 1839 році. Процес такої фотозйомки був дуже виснажливим для замовника, якому доводилося висиджувати під прицілом фотооб'єктива не менше 20 хвилин. До того ж в дагеротипних студіях не використовувалося штучне освітлення, а тому часто замовники потерпали від сонячних променів. Інколи для більшої чіткості зображення обличчя людини ще й вкривали крейдою, а волосся - посипали пудрою. Одна втіха - при такому фотографуванні можна було кліпати очима!
Проте популярною і масовою фотографія стала тільки після відкриття в 80-х роках ХІХ століття способу фотографування на негативні фотоплівки. Тоді ж фотомистецтво прийшло і Станиславів.
Ймовірно, найдавнішим відомим станиславівським фотографом був Ф. Величко, який працював у місті в др. пол. ХІХ століття. А першим фотоательє в Станиславові ввжається студія родини Едерів, заснована ще у 1861 році. Також одним із найстаріших у нашому місті є фотоательє «Рембрант», яке з 1909 року і до наших днів розміщене по вул. Січових Стрільців, 16.
У міжвоєнний період у Станиславові працювали фотостудії Едерів по вул. Сапіжинській, 9 (тепер - вул. Незалежності), «Емілія» по вул. 3 Мая, 3 (тепер - вул. Грушевського), «Makart» по вул.Гославського, 17 (тепер - вул. Дмитра Вітовського), «Рембрант» по вул. Собєського, 20 (тепер - вул. Січових Стрільців), Маріана Єндрика по вул. 3 Мая, 4, М. Таненбаума по вул. Липовій, 30, Н. Вайхрауха по вул. Каземирівка, 6 ( тепер - вул. Гетьмана Мазепи) та інші. М. Єндрик був представником фірми «Zeiss» в Станиславові. Фотографи дуже турбувалися про якість своїх робіт, адже на кожній фотографії ставився логотип ательє. Фотографи працювали не тільки в ательє, але при потребі могли виїхати в помешкання замовника чи на природу.
Фотографічні прилади можна було придбати в крамницях «Farbol», Нестеля Густава, Пасєка і Терлецького, Поляка Юліана. Всі ці магазини розміщувалися по вул. Сапіжинській.
Найбільшою популярністю користувалися фотоапарати «Ляйка», «Кодак-Ретіна», «Тенакса-І», «Агра-Ізолєтте», «Екомп», «Контакса», «Ексакта». Це були вже малогабаритні апарати, якими можна було легко робити знимки «з вільної руки», а не з штативу.
Галицькі фотолюбителі об'єднувалися в Українське фотографічне товариство (УФОТО), яке постало у Львові в 1930 році. У Станиславові працювала філія Товариства. На 1939 рік УФОТО нараховувало 216 учасників. Товариство активно популяризувало фотографічну справу - проводило щомісячні виставки та щорічні звіти. Проте на таких виставках було дуже мало станиславівських представників. Так, на 8-мій Виставці мистецької фотографії у Львові 3-30 квітня 1938 року свої роботи представив тільки один фотограф з Івано-Франківська. Не було станиславівців і у Правлінні Товариства.
У 1933-39 рр. Товариство видавало журнал «Світло й Тінь», присвячений «мистецьким та технічним справам фотографії». Для передплатників журналу редакція щороку пропонувала призи: фотоапарати, фотопапір різних фірм та інші фотоматеріали.
При Товаристві працювала спеціалізована бібліотека. Відомо, що великою популярністю користувалися серія «Бібліотека фотографа», яка виходила у Варшаві. І вже зовсім бестселером була книжка Торна Бакера «Королівство фотоапарату», де, окрім фототехніки та методики фотографування, також розглядалася кримінальна фотографія, аерозйомка, фотографія в рекламі.
Але ще задовго до утворення УФОТО - у 1923 - році фотолюбителі Станиславова почали видавати свій журнал. Учні та викладачі ІІІ польської гімназії випускали рукописний «Квартальник фотографічний», у який вклеювалися фотографії міських пейзажів. Активними дописувачами журналу були профефсор Розенбаум, викладачі Бабчишин, Банах, Спехт, Ванке, Бенеш та інші.
У 1926 році у Станиславові відбулася виставка пейзажної фотографії.
Захоплювалися фотографією і у Станиславівському воєводстві.
Автором кількох тисяч художніх світлин, котрі зафіксували краєвиди Карпат, а також життя та побут гуцулів, був Микола Сеньковський. Хоч сам він і не уродженець Карпатського краю, а переїхав до Косова у 20-х рр. ХХ століття, проте етнофотографія Сеньковського сповнена великої любові до нової батьківщини і є здобутком не тільки для фотомистецтва, але й для історичної науки. Роботи митця неодноразово експонувалися на міжнародних виставках, а його «Стара гуцулка» отримала 1931 року гран-прі у Парижі.
Також у Косові працював Генріх Ґонсьоровський, автор популярного тоді путівника «Провідник по Східних Бескидах».
У Коломиї перша фотографічна виставка відбулася ще у 1871 році. На ній були представлені роботи Ю. Дуткевича.
Наталія ХРАБАТИН, "Галицький кореспондент"

Переглядів: 703 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024