П`ятниця, 26.04.2024, 12:39:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 24 » Станиславівські оголошення: про розлучення, сепарацію та інші подружні негаразди
17:15:31
Станиславівські оголошення: про розлучення, сепарацію та інші подружні негаразди

В сучасній Україні відсоток розлучень високий, а от сто років тому вони були великою рідкістю. Більшість пар підтримувала ідею нерозривності шлюбу й покірно терпіла сімейні негаразди.

Процедура розлучення була складною і дорогою, позивачі інколи отримували відмову в розірванні шлюбу. До того ж, значна частина населення належала до католицької віри, а шлюб католиків у ті часи могла розірвати лише смерть. Серед можливих причин розлучення в законодавстві передбачалися такі: подружня зрада, побиття, тривале ув'язнення, відсутність одного з подружжя з невідомих причин протягом року чи більше. Перешкодою для шлюбу визнавалася постійна статева неспроможність чоловіка, але якщо вона настала вже у шлюбі, то не вважалася причиною для його розірвання.

Разом з тим у тодішній пресі знаходимо цікаву статистику: станом на 1912 р. близько півмільйона жителів Австро-Угорської імперії жили в сепарації. Сепарація оформлялася через суд і означала, що чоловік і дружина жили окремо. Проте вони не мали права укласти новий шлюб, бо не вважалися розлученими. Для сепарації також потрібні були вагомі причини.

В квітні 1905 р. жителька Станиславова пані Хрущинська в суді вимагала сепарації зі своїм чоловіком, бо він… намагався її вбити. Працівник пошти Юзеф Хрущинський вистрілив у свою дружину, бо підозрював її у невірності. Під час замаху він випадково поранив в обличчя поштового сторожа. Постраждалого відвезли до шпиталю, де згодом повністю вилікували. Ревнивий пан Хрущинський потрапив у тюрму, але під час процесу про сепарацію йому дозволили бути присутнім у судовій залі. Він погодився на сепарацію і виплату дружині 1 тис. корон відступного.

Газета “Кур’єр станиславівський” від 21 травня 1911 р. повідомляє про капрала Миколая Голинського, який теж проживав у сепарації. Він служив у станиславівській поліції вісім років. Велелюбний поліцейський розпочинав романи з різними служницями й обіцяв своїм коханкам на них одружитися, хоч сепарація не давала права на новий шлюб. Ба більше, він ще й видурював у наївних жінок гроші. Містом навіть ходили чутки, що Голинський хотів уступити свою дружину знайомому за двадцять корон. Врешті-решт за дорученням прокурора шахрая було арештовано й віддано під суд.

В лютому 1912 р. у Станиславові стався трагічний випадок – вчинила самогубство Ольга Крицуньова, дружина вахмістра 20 полку крайової оборони. Через сім тижнів по шлюбі молода жінка внесла до суду прохання про сепарацію, але так і не дочекалася судового рішення. Проживши зі своїм чоловіком лише десять тижнів, вона випила отруту й померла. Газета повідомляє, що причиною самогубства було нещасливе подружнє життя.

Неможливість розлучитися часом ставала причиною вбивства. Так, у 1901 р. перед станиславівським судом постала жінка, яка двічі намагалася отруїти свого чоловіка. В юні роки Текла, так звали засуджену, була першою красунею на селі під Станиславовом, а її чоловік – одним з найсильніших парубків. Одружилися з великої любові, в згоді прожили тридцять п’ять років. Але раптом у 1885 р. щось змінилося в жіночому серці. Чоловік Теклі настільки спротивів, що вона зварила отруйної трави й вирішила позбавити його життя. Чоловік це помітив, подав до суду, і жінка була ув’язнена на три роки.

Коли вийшла з тюрми, повна каяття, чоловік прийняв її назад до себе, адже був добрим за характером. І минуло ще дванадцять років зразкового сімейного життя. Але злий дух у жіночому серці не спав, тож вона повторила спробу отруїти чоловіка. І знову опинилася в руках правосуддя. Найкмітливіші поліцейські й судді допитували Теклу, але так і не могли довідатися про мотиви її вчинків. Чи вона покохала когось іншого, чи якась образа на чоловіка спричинила таку ненависть? Так і не відкрила вона своєї таємниці й мовчки вирушила відбувати черговий тюремний термін.

В 1912 р. газетярі підкреслювали, що ідея нерозривності шлюбу фактично була оманливою. Багато подружніх пар зовсім не дотримувалися моногамії, про що свідчила велика кількість позашлюбних дітей і значне поширення проституції та венеричних хвороб. Тож, мабуть, полегшення процедури розлучення було б для суспільства меншим злом.

Олена БУЧИК


Переглядів: 363 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024