Четвер, 28.03.2024, 17:27:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 30 » Старунський вулкан - місце сили
21:45:54
Старунський вулкан - місце сили
В живописній долині, яка добре проглядається з Лейбової гори, розташоване село Старуня. Це місце знамените своїми геофізичними і геомантичними чудесами. Про Старуню, як особливе місце, захопливо оповідають і науковці і духовні нащадки прикарпатських чаклунів.
Старуня, як проявлене місце Сили, віддавна притягувало людей. Ще за часів мезоліту і неоліту на місці села знаходилися стоянки первісних людей. Таких стоянок поки що знайдено чотирнадцять, але вчені впевнені, що перелік не вичерпано. Залишки однієї з них розташовані безпосередньо у центрі села, на березі річки Солонець. Археологи знайшли там серед артефактів багато магічного приладдя з арсеналу доісторичних шаманів. Це дає підстави вважати, що люди, які селилися біля Старуні за доби мамонтів, належали до «магічної культури» - племен з надзвичайно розвинутою духовною інтуїцією.
У 1907 році поряд із селом, під час видобування озокериту (земляного воску), в шахті були знайдені природно законсервовані залишки мамонта і волохатого носорога. Пізніше, у 1929 році були знайдені ще один носоріг, а також рештки дикого коня, бика, косулі, залишки рослин. Шкіра мезолітичних тварин була так добре збереженою, що місцеві мешканці робили з неї взуття. Тепер старунські знахідки перебувають у Івано-Франківському краєзнавчому, Краківському та Львівському природничих музеях.
Справжнім дивом Старуні є унікальний грязьовий вулкан, який виник поряд з природним нафтово-озокеритовим озером у 1977 році, під час знаменитого землетрусу у Румунії. За перші сім років існування вулкана земля в цьому районі піднялася майже на метр. Коливання земної кори (на величезній території - від Атлантики до Іранського нагір’я) змушують вулкан активно викидати на поверхню землі суміш нафти, газу, мінеральних солей та важких металів. Але й у спокійному стані він продовжує загрозливо булькотіти. У щоденних «виділеннях» Старунського вулкану (єдиного діючого в Україні!) знаходять чи не половину з елементів таблиці Менделєєва. Топографічно вулкан, розташований всього у 200 метрах від південно-західної околиці села, має 8 постійних і 12 непостійних міні-кратерів.

Таємниці Старунського вулкану
За однією з гіпотез науковців, вулкан «виріс» на випуклій геологічній структурі з глибинними розломами, яку геофізики називають антиклінальною складкою. Джерело виверження знаходиться на глибині більше кілометра і має складну фізико-хімічну природу. Це джерело реагує не лише на події, що відбуваються у надрах нашої планети, але й на небесні явища. Зокрема, Старунський вулкан активізувався 17 листопада 2001 року, коли в атмосферу над Івано-Франківською областю увійшов суперболід вагою 4300 кг (за оцінкою члена-кореспондента НАНУ, професора Кліма Чурюмова). Космічне тіло увійшло до атмосфери зі швидкістю, що перевищувала другу космічну і рухалося майже точно у західному напрямі. Цей болід (що отримав позначення EN171101) пролетів через Карпати і згас в районі селища Тур’ї Ремети. В момент, коли він пролітав над Старунею, вулкан несподівано викинув грязьову масу на висоту більше трьох метрів. Як «небесний гість» викликав таку реакцію вулкана? Вчені поки що не мають відповіді.
Ще одним місцем Сили вважається «соляна криниця» недалеко від Старуні (в районі села Жураки). Вода з цієї криниці має унікальні лікувальні властивості. Відомі випадки, коли водою із «соляної криниці» загоювали виразки і виліковували хронічні хвороби горла (фарингіти і катари). Сучасні маги використовують воду з криниці для ритуальних очищень.

Переглядів: 952 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024