П`ятниця, 26.04.2024, 07:56:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 20 » У Франківську постане трійця
00:45:37
У Франківську постане трійця
Минулого тижня члени конкурсної комісії з питань встановлення пам'ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську визначили найкращий ескіз проектної пропозиції. Нагадаємо, що, за рішенням громадських слухань, пам'ятник стоятиме в обласному центрі по вул. Лесі Українки у сквері за медуніверситетом. Міська влада планує встановити монумент до 2 вересня цього року з нагоди 200-річчя від дня народження одного із засновників галицького літературного угрупування «Руська трійця» Івана Вагилевича.
Місцеві художники та скульптори запропонували на розгляд комісії шість ескізів проекту пам'ятника. Після короткої презентації кожного з них переможцем конкурсу було оголошено спільну роботу скульптора Степана Федорина та архітектора Володимира Гайдая.
Оскільки пам'ятник має стояти на місці клумби по вул. Лесі Українки, яка рівноцінно оглядається з усіх сторін, то й фігури галицьких будителів розташують по колу. «Рухи і жести «Руської трійці» є обґрунтовані, - пояснює скульптор Степан Федорин. - Іван Вагилевич і Яків Головацький більше подорожували, збираючи різні приказки, оповіді, вислови. А Маркіян Шашкевич більше займався літературною творчістю. Тому Вагилевич і Головацький зображені в русі, а Шашкевич стоїть». Кожну з фігур трійці митці зобразили у священицьких рясах, тому що всі засновники угрупування мали теологічну освіту, а характер монумента запозичили із західноукраїнських ікон ХІІ-ХV століть. За задумом, Іван Вагилевич триматиме найбільшу заслугу «Руської трійці» - альманах «Русалка Дністровая». На постаменті буде викарбуваний девіз трійці: «Світи, зоре, на все поле, поки місяць зійде».
За словами Володимира Гайдая, у нічний час пам'ятник буде підсвічуватися. «Це підкреслення оцієї зорі, якою були в добу романтизму представники «Руської трійці», - зазначив художник.
Автори проекту вирішили зробити постамент невисоким. По-перше, надто піднімати скульптуру не дозволяє благоустрій скверика. По-друге, як пояснив Степан Федорин, члени трійці «прийшли з народу і працювали серед народу». За задумом, пам'ятник сягатиме приблизно 3,5 метрів. Майстри запропонували виготовити його з бронзи, що обійдеться місту у 300 тис. грн. або ж замінити бронзу кованою міддю. При цьому вартість матеріалів буде удвічі менша. Остаточно ескіз пам'ятника повинен затвердити виконком Івано-Франківської міської ради.
Марія ГАВРИЛЮК, "Галицький кореспондент"

Переглядів: 710 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024