Субота, 20.04.2024, 01:34:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 28 » У Галичі проведено наукову конференцію з проблематики авраамічних релігій
18:17:39
У Галичі проведено наукову конференцію з проблематики авраамічних релігій
24 травня 2013 року у м. Галичі відбулася наукова конференція «Авраамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи, міжконфесійні взаємини». Її організаторами виступили Міністерство культури України, Міністерство освіти і науки України, Національний заповідник "Давній Галич", відділення релігієзнавства інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України та кафедра релігієзнавства і теології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.
В конференції прийняли участь 52 науковці з провідних наукових закладів більшості міст України, зокрема – Бережан, Галича, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Києва, Кам’янця-Подільського, Львова, Рівного, Тернополя, Чернівців, Чернігова та ін.
З вітальним словом до учасників конференції звернулися територіальний представник з питань охорони культурної спадщини та переміщення цінностей Міністерства культури України Лідія Максимяк, заступник голови Галицької районної державної адміністрації Людмила Сівецька. Було зачитано привітання Міністра культури України Леоніда Новохатько, Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Святослава Шевчука, Архиєпископа - митрополита Львівського Римо-Католицької церкви Мечислава Мокшицького. Благословив роботу конференції декан Галицький УГКЦ о. Василь Завірач.
У вітанні Міністерства культури України йшлося про важливість роботи науковців на конференції, оскільки релігія є важливою складовою життя сучасного українського суспільства. Галицька райдержадміністрація у вітальному листі підкреслила вагомий внесок науковців у дослідження міжконфесійних стосунків, налагодженню відносин між релігійними громадами. Було підкреслено значимість роботи Національного заповідника «Давній Галич» та його Генеральної дирекції у науково-релігієзнавчому напрямку.

Робота конференції складалася з кількох частин: пленарного засідання, роботи в секціях та прийнятті резолюцій. Основний напрямок роботі науковців надали доповідачі, які виступили у пленарному засіданні: Петро Яроцький - доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди (м. Київ); Святослав Кияк  - доктор богослов'я, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського НУ ім. В.Стефаника (м. Івано-Франківськ); Людмила Филипович - доктор філософських наук, професор Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України (м. Київ); Семен Абрамович - доктор філологічних наук, професор, академік АН ВО України, завідувач кафедри слов'янської філології та загального мовознавства Кам'янець-Подільського НУ ім. І.Огієнка; Марія Чікарькова - доктор філософських наук, кандидат філологічних наук, професор Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ; Анатолій Колодний - доктор філософських наук, Президент УАР, заступник директора - керівник Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України (м. Київ); Михайло Бабій – кандидат філософських наук, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України (м. Київ).

Кожна доповідь викликала жваві обговорення та дискусії з порушених питань. Проблематика висвітлюваних тем була дуже різноманітною – це і історія окремих конфесій, висвітлення діяльності визначніших персоналій – церковних діячів, практичні проблеми міжконфесійних відносин, екологічні та мистецькі погляди закладені у найсвятіших книгах різних віровизнань. 
За результатами роботи наукової конференції видано збірник матеріалів, який поміщує більше п’яти десятків статей підготованих науковцями. Також, прийнято ряд важливих резолюцій.
Слід відзначити, що конференції на релігієзнавчу тематику проводяться Національним заповідник «Давній Галич» проводить з 2009 року. Започаткування організації та проведення релігієзнавчих конференцій було пов'язано із тим, що Галич в епоху середньовіччя був не тільки загальноукраїнським політичним та культурним центром, але й релігійним - центром відокремленої від Київської Галицької митрополії. Релігієзнавчі конференції у стінах Національ¬ного заповідника «Давній Галич» були присвячені науковій проблематиці Га¬лицької митрополії XIV століття, питанням Галицького Євангелія (пам'ятки 1144 року). У 2011 році Національний заповідник «Давній Галич» виборов право провес¬ти V Міжнародну наукову конференцію із циклу «Україна - Ватикан», на якій обговорювалися питання сучасних міжконфесійних взаємин в Україні та питання державно-церковного діалогу між Україною і Ватиканом. 

Резолюція
наукової конференції
«Авраамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи,
міжконфесійні взаємини»
Ми, учасники Наукової конференції «Авраамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи, міжконфесійні взаємини», організованої з ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» та кафедри релігієзнавства, теології і культурології філософського факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у співпраці з Відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України, констатуємо:
- сьогодні в світі в умовах глобалізаційних та комерціалізаційних процесів відбувається занепад людських духовних цінностей, а сама людина перетворюється на «станок для заробляння грошей», які покликані задовільнити усі її потреби, тобто на поверхню людського буття виходить матеріальне, яке відсуває на задній план практично-духовне освоєння світу суспільством;
- стурбованість представниками юдаїзму, християнства та ісламу цими процесами.

Підкреслюємо:
- необхідність подальшого поглибленого наукового розгляду державно-релігійних взаємин в Україні у контексті об'єднаної Європи з метою врахування Україною європейського досвіду побудови нової моделі державно-релігійних взаємин.

Конференція закликає і рекомендує:
а) науковцям України продовжити роботу з подолання поширених стереотипів стосовно місця християнства й «нехристиянських» релігій в плані їхньої досконалості щодо парадигми про «спасіння людини». Для цього
рекомендується конференцію «Авраамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи, міжконфесійні взаємини» зробити щорічною;
б) світській владі та вищому духовенству усіх релігій України на основі вивчення європейських моделей державно-церковних відносин вибудувати прийнятну для українських реалій модель цих стосунків, яка би мала на меті виховання духовно здорового українця на противагу сучасному духовно зубожілому матеріальному буттю;
в) організаторам та учасникам конференції звернутися до релігійних ієрархів із вимогою припинити в Україні міжконфесійне протистояння та комерціалізацію релігійних установ й посилити їх вплив на духовності та моралі українців;
г) владі всіх рівнів при вирішенні релігійно-політичних питань враховувати історико-релігійні та етнокультурні особливості України;
д) науковцям Національного заповідника «Давній Галич» окреслити спектр наукових релігієзнавчих проблем караїмського етносу Галича, продовжити роботу по дослідженню цих проблем у загальноукраїнському контексті у співпраці з кафедрою релігієзнавства і теології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та з іншими науково-дослідними установами України;
є) генеральній дирекції Національного заповідника «Давній Галич» звернутися до Міністерства культури України з клопотанням про фінансування паспортизації, консервації та музеєфікації пам'яток церковно-археологічної спадщини Галича, встановлення пам'ятного знаку на місці зруйнованої кенаси у місті Галичі, а також про фінансування роботи постійно діючої комплексної науково-дослідної експедиції Заповідника.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 625 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024