Четвер, 28.03.2024, 17:49:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 22 » У Івано-Франківську презентували унікальну "зубчатівку" часів Української Галицької армії
15:24:18
У Івано-Франківську презентували унікальну "зубчатівку" часів Української Галицької армії

До 100-річчя ЗУНР, яке відзначаємо цього року, Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби ім. Степана Бандери поповнив експозицію унікальною петлицею вояка Української Галицької армії "зубчатівкою".

За словами директора музею Ярослава Коретчука, ця петлиця є рідкісним, унікальним експонатом. Такі присутні у приватних колекціях та в одному музеї, який підпорядковується ЗСУ, – в київському Національному військово-історичному музеї. Унікальний експонат для Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби вдалося придбати на онлайн-аукціоні.

Сам предмет був призначений для розрізнення військових УГА. Нашивалася вона на комір форми.

"За своїм відтінком (вона була синього кольору) і пошиттям вона була для піхоти Української Галицької армії. Золотисті нашивки на краях свідчать про те, що вона могла перебувати або на четері, або на поручику УГА. Тобто це вже старшина", – пояснив Ярослав Коретчук.

Встановити ім’я та прізвище особи, якій належала "зубчатівка", на сьогодні неможливо.

"Це дійсно унікальна річ. На сьогодні небагато збереглося таких речей, які дійшли до нас, адже минуло майже 100 років", – сказав Коретчук.

Він пояснює, що за сотню років більшість предметів із тканини не вціліли, зітліли з часом. Окрім цього, в радянський період діяльність УГА замовчувалась та інформація викривлювалася і музеї не збирали предмети на таку тематику.

Петличка коштувала на онлайн-аукціоні 5600 гривень, які вдалося зібрати за кілька днів. Пожертви зробили 12 небайдужих людей з Івано-Франківська, Калуша та навіть Києва. Двоє з них прийшли на презентацію.

Журналіст Володимир Гарматюк, який допоміг зібрати кошти на експонат, підготував для благодійників з Івано-Франківська подарунки – великодні писанки ручної роботи.

"Я подумав, що дуже гарно бути патріотом з прапором на вулиці, зі смолоскипом. А для мене це значно більший патріотизм – підтримати і згадати свою історію таким чином, а не на мітингу", – сказав Гарматюк.

За словами Коретчука, на сьогодні одна з найбільших проблем музеїв полягає у тому, що відсутні фінансові дотації на поповнення фондів і закупівлю нових експонатів.

"На антикварному ринку України крутяться десятки тисяч оригінальних речей, які пов’язані з тематикою україністики. Це не тільки військові речі, а й нагороди, одяг… На жаль, лише великі музеї на рівні Києва, Львова мають фінансування на закупівлю речей у приватних осіб, які їх зберігають як родинне майно", – каже директор музею.

Окрім цього, є проблема у законодавстві, в якому не передбачено, що державний музей може придбати в приватної особи річ. Такі операції можуть відбуватися лише через юросіб чи підприємців.

Тепер у Музеї збирають благодійні кошти на придбання ще одного експоната – нарукавної відзнаки ступеня старшин "пружки". Вона на сьогодні вартує на онлайн-аукціоні 5555 грн.


Переглядів: 300 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024