П`ятниця, 19.04.2024, 21:19:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 09

Так історично склалося, що місто Галич є невід’ємною складовою життя представників трьох поколінь родини Гузарів. Дід Лев у Галичі прожив половину свого життя, тут помер і похований на місцевому цвинтарі. Його син Ярослав у Галичі бував частково, а онук Любомир, глава УГКЦ, до Галича навідувався епізодично. Після смерті останнього виникла потреба дослідити значення родини Гузарів для цього міста не лише з метою відтворення історичної ретроспективи, а й для гідного пошанування цих людей та збереження іхніх імен на мапі пам’яті Галича.

Лев Гузар (26.12.1858—29.07 ... Читати далі »

Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

Лишень два тижні не дожила до свого 97-річчя остання зв’язкова Марка Боєслава — Катерина Петрівна Куцела-Байляк («Пустушик»). 16 січня перестало битись її серце...

Народилася Катерина 31 січня 1921 р. у с. Боднареві Калуського району. Дитиною залишилася сиротою і змушена була наймитувати за окраєць хліба. У 18 років вийшла заміж за Олексія і в них народилася дочка Марійка. Але їхнє щастя було недовгим. Чоловіка призвали в Червону Армію, коли їй було 20 років, і відправили на фронт. А згодом вона овдовіла.

... Читати далі »

Переглядів: 344 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

Ви не прочитаєте про нього у жодному путівнику, у спогадах старожилів він не згадується, збирачі поштівок ніколи не зустрічали картки з його зображенням. Втім, цей храм простояв у Станиславові багато десятиліть. І не будь-де, а майже в центрі міста, пише “Репортер”.

Йдеться про костел Святого Юзефа, від якого не те, що сліду, навіть згадки не лишилося. Ну, майже…

 

... Читати далі »

Переглядів: 318 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

До 80-річчя від дня народження галицького педагога, краєзнавця, художника Романа Пащина в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася художньо-документальна виставка «Слід на землі», на якій демонструються живописні полотна, замальовки, графічні роботи, книжки і рукописи нашого земляка. Цього разу зала була переповнена як ніколи – вшанувати Романа Прокоповича Пащина, котрий на початку нового тисячоліття відійшов у вічність, прийшло чимало галичан, які знали його як вчителя, історика, митця, сусіда, просто добру людину. Для молодшого покоління Р. Пащин – непересічна особистість, відома постать в історії нашого краю. А для родини він назавжди залишився у спогадах як чуйний чоловік, батько, дідусь.
Життя Романа Пащина було свічею, що ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

У 2017 році в Івано-Франківську вийшла друком книга Миколи Кугутяка «Великий Скит у Карпатах». Це уже третій том вагомого наукового видання, де зібрані унікальні відомості про цей відомий у християнському світі монастир. Читаючи книгу, я натрапив на цікаву інформацію, яка мене, як дослідника історії міста Галича зацікавила. Як виявилось, у переліку імен ченців Манявського Скиту було кілька уродженців нашого славного міста. Ця інформація не могла пройти повз мою увагу, адже знаю, що для сучасних галичан вона є невідомою. Саме тому, на основі цієї книги, було вирішено зробити певне узагальнення, щоб цю тему висвітлити для ширшого загалу читачів.
Ченці, які попадали до Манявського Скиту походили з різних місцевостей не тільки Галичини, але й усієї України. Були серед них також предст ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

Місто Галич, як відомо, стало фіналістом 5-го етапу всеукраїнської акції «7 чудес України» в номінації «Історичні міста та містечка». Головний приз — фільм про найвизначніші місця населеного пункту.

Стрічку, яка розповідає про історію Галича, його пам’ятки, видатні постаті, 8 лютого презентував в районному Народному домі громадський діяч та засновник фонду «Рідна Україна» Микола Томенко.

... Читати далі »

Переглядів: 322 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

Топ-книжки минулого літературно-книжкового сезону будуть названі з претендентів, що потрапили до Коротких списків у семи номінаціях.

16 лютого відбудеться церемонія вшанування лауреатів ХІХ Всеукраїнського рейтингу "Книжка року". Переможців рейтингу оберуть з-поміж видань, які попередньо відібрали до короткого списку. 58 експертів оцінили понад 1100 видань, пише Буквоїд. ... Читати далі »

Переглядів: 332 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018

У 2018 році відзначатимемо 120-ліття від дня народження та 25-ліття від часу смерті славного сина українського народу Патріарха Мстислава (в миру Степан Скрипник). До цих дат в Івано-Франківську на вул. Шевченка варто б відкрити меморіальну дошку з його портретом на будинку, в якому проживала родина Вітковицьких-Скрипників та під час архіпастирських візитів у минулому столітті зупинявся першоієрарх. «Галицький кореспондент» пропонує читачам ознайомитися із маловідомими сторінками історії про родину Петлюр-Скрипників-Вітковицьких.

 

... Читати далі »

Переглядів: 449 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024