Четвер, 25.04.2024, 20:50:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 9 » Життя, офіруване Україні
15:15:12
Життя, офіруване Україні

Лишень два тижні не дожила до свого 97-річчя остання зв’язкова Марка Боєслава — Катерина Петрівна Куцела-Байляк («Пустушик»). 16 січня перестало битись її серце...

Народилася Катерина 31 січня 1921 р. у с. Боднареві Калуського району. Дитиною залишилася сиротою і змушена була наймитувати за окраєць хліба. У 18 років вийшла заміж за Олексія і в них народилася дочка Марійка. Але їхнє щастя було недовгим. Чоловіка призвали в Червону Армію, коли їй було 20 років, і відправили на фронт. А згодом вона овдовіла.

У грізну для українського народу годину всі свідомі українці взяли до рук зброю, щоб захистити свою землю від різних окупантів. Не стояла осторонь і молода Катерина. Вона стала зв’язковою УПА. і дуже часто виконувала накази поета, головного ідеолога УПА—«Захід» та редактора журналу «Чорний Ліс» Марка Боєслава. Не раз, ризикуючи життям, і в люті морози, і під час хуртовин, по бездоріжжю, в дощ і спеку безстрашна «Пустушик» виконувала різні доручення. Зокрема ходила в села Вістову, Височанку, Майдан, Мислів та інші з дуже важливими інформаціями, від вчасної доставки яких нерідко залежала доля партизанських підрозділів УПА.

За донесенням сексотів у 1946 році Катерину Петрівну заарештували й засудили на п’ять років виправно-трудових робіт. Покарання відбувала у мордовських таборах. Повернувшись із тюрми, застала єдину дочку Марію, котра стала інвалідом. Домівка Катерини на той час згоріла, але добрі люди прихистили її з донькою.

Вдруге вийшла заміж — за Андрія, з котрим працювала в місцевому господарстві. Але доля не була прихильною до неї. Поховала другого чоловіка, дочку Марію, двох онуків. Але мрія про відродження Української Соборної самостійної держави супроводжувала її все життя.

У 70 літ її мрія, та й усіх українців, здійснилася — 1991 року постала Україна. Колишня репресована активно долучається до боротьби за утвердження й відродження Української держави. Зокрема звернулася до керівництва області з проханням посприяти створенню музею Марка Боєслава та інших керівників УПА, вихідців із Боднарева.

Коли ж Катерина досягла похилого віку, добрі люди не залишили її на самоті та всіляко допомагали. Однак усе ж із сумом доводиться констатувати, що останніми роками легендарна зв’язкова УПА проживала в «курній хатині», побудованій ще за Австрії, з дірявою покрівлею. А ще — дорікнути владі Калуського району та Боднарева, як, зрештою, і всій сільській громаді за байдужість та черствість до наших героїв. Адже вони віддавали свої здоров’я й життя для побудови України.

Іван ЖИРИК. Голова правління Івано-Франківської обласної організації «Чорний Ліс»


Переглядів: 345 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024