П`ятниця, 29.03.2024, 14:30:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 18 » У Коломиї виготовляли силянки
00:26:25
У Коломиї виготовляли силянки
У Коломиї в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського відбувся майстер-клас з бісероплетіння. Всі охочі вчилися виготовляти традиційні українські прикраси – «силянки». Майстер-клас провів для відвідувачів музею науковий працівник Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, студент історичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Богдан Петричук.
Бісероплетіння – один з найдавніших і найпоширеніших видів декоративно-прикладного мистецтва. Мистецтво виготовлення прикрас з бісеру, як і вишивка та інше жіноче рукоділля, прийшло до нас з глибини віків. Масового характеру на території України воно набуло в середині ХХ століття. Вироби сільських майстринь, створені понад 100 років тому, і донині чарують своєю красою. Любов до рідного краю і бажання зберегти зразки стародавніх виробів з бісеру спонукали Богдана Петричука чотири роки тому взяти в руки голку й маленькі намистинки.
«Я працюю з бісером четвертий рік, спочатку це для мене було смішно, я не думав, що буду цим займатися, але необхідно було відреставрувати старий ґердан і я попросив пані Марію Чулак з П’ядиків мені допомогти. Вона застерегла, що таке заняття дорого виносить. Попри все я таки взявся за роботу. Я знав технологію і вже з сучасного бісеру треба було відтворити старий ґердан. Перший мій виріб розірвався, другий вийшов більш-менш, а з третьої спроби я вже відреставрував старий ґердан. Я – музейник і колекціонер. Для мене важливіше повторити старий ґердан, ніж створити сучасний, бо сучасні речі виготовляє дуже багато людей, а тих, які повторюють старі, я знаю буквально 4–5 осіб, – розповів Богдан Петричук.
Роботи Б. Петричука посідають почесні місця в музеях України, а також зберігаються у приватних колекціях різних країн світу.
Варто зазначити, що у музеї це не перший майстер-клас Богдана Петричука. Нещодавно він показував, як пов’язували головні убори – хустку і перемітку на Прикарпатті. До слова сказати, у Національному музеї Гуцульщини і Покуття постійно відбуваються різноманітні майстер-класи, навчання, організовують презентації, семінари і зустрічі з цікавими людьми.
«Музей – це надзвичайно складний механізм, у якому багато структурних підрозділів, кожен з яких має своє завдання. До одних з таких завдань, надзвичайно важливих, належить завдання освітньої роботи, куди відносимо багато різних цікавих програм. Однією з програм є постійні майстер-класи, заняття з фахівцями, художниками, народними майстрами в їхніх майстернях або ж у нашому музеї. Організовувати такі майстер-класи особливо цікаво з тими людьми, які знають предмет, технології не лише за теорією, а безпосередньо цим займаються, адже вони вже добре вивчили техніку, працюють наживо і результат є проекцією їхнього внутрішнього стану і ставлення до навколишнього життя і не лише з огляду на те, що було, а й на те, як має виглядати ця традиція через кілька десятиліть», – каже Ярослава Ткачук, директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського.
У майстер-класі взяли участь відвідувачі музею, гості зі Східної України і музейні працівники з Росії. Використовуючи техніку ткання, за допомогою невеличкого верстатика, нитки, голки і намистинок творилася традиційна українська «силянка». Існує дві техніки виготовлення виробів з бісеру. Майстрині виготовляли прикраси способом силяння, від технології виготовлення якого й поширилася назва «силянки», та способом ткання, яким виготовляли ґердани.
Учасники майстер-класу виготовили однакові за формою прикраси, а от колір кожен обирав до вподоби.
Багатоколірна гама бісеру й необмежені можливості моделювання виробів з намистин можуть задовольнити вподобання найвибагливішої панянки. Вміння плести вироби з бісеру – це можливість завжди мати оригінальні прикраси. Всі учасники майстер-класу з допомогою Богдана Петричука сплели чудові силянки, які кожен залишив собі на згадку.

Оксана ОСТРОВСЬКА, Коломийські ВІСТИ

Переглядів: 798 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024