Субота, 27.04.2024, 03:53:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 30 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1952 рік)
15:02:09
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1952 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1952 рік
Новий басейн
У 1952 році Станіслав вступив у соціалістичне змагання з Дрогобичем. Змагання проходило по промисловості і транспорту, по комунальному господарству і впорядкуванню міста, по торгівлі і побутовому обслуговуванню, по народній освіті, по охороні здоров’я, по культосвітній роботі, по фізкультурі і спорту, по радіо і зв’язку, по міському фінансовому відділу. 

А в той же час у місті відкрився кінотеатр «Комсомолець» на вулиці Галицькій, який у попередньому році спільними зусиллями будували мешканці Станіслава. На урочистому відкритті у фойє кінотеатру прибулих гостей зустрічав духовий оркестр, а в концертному залі відбувся естрадний концерт з творів радянських композиторів. Ось як «Прикарпатська правда» описує кінотеатр: «Комсомолець» - один з кращих кінотеатрів області. Площа його – 1,024 квадратних метри. Зал для глядачів вміщує близько 300 чоловік. На другому поверсі розташований концертний зал на 100 місць, напроти нього – читальний зал. Кінотеатр оснащений найновішою вітчизняною кіноапаратурою, обладнаний зручними меблями». 

Крім кінотеатру у Станіславі з’явився плавальний басейн. 8 червня у Станіславському міському парку ім.Т.Г.Шевченка відбулось відкриття літнього водного басейну, який був обладнаний на ставку напроти літнього кінотеатру. Довжина його становила 25 метрів, було 6 доріжок для плавання.
У змаганнях на честь відкриття цієї спортивної бази взяли участь 36 плавців Станіслава.

Транспортне сполучення і навігація по Дністру

У січні 1952 року відкрився регулярний автобусний рух Чернівці-Станіслав-Львів. Лінію обслуговували автобуси ЗІС-155. 

Автобуси, що курсували на лінії Львів-Чернівці, проходили через Миколаїв, Стрий, Моршин, Болехів, Долину, Брошнів, Калуш, Коломию, Снятин.

У ніч з 25 на 26 травня на всіх залізницях країни впроваджувався новий, літній розклад руху пасажирських поїздів. 
Відкрилася нова ділянка Станіслав – Делятин – до Ворохти. Цей поїзд дав можливість виїжджати у вихідні дні на відпочинок у курортні місцевості долини Пруту (Яремче, Ворохта, Кремінці). 

Запрацювала навігація по Дністру. Річковики Галицької експлуатаційної дільниці почали обслуговувати населення прирічних районів.
Під час навігації на дільниці працювали 9 одиниць самохідного і несамохідного річкового флоту. Це мало стати значною допомогою колгоспникам у перевезенні вантажів. Лише в перший день одним катером «МБ-201» було перевезено 70 тонн мінеральних добрив та різних господарських товарів. Для перевозки вантажів експлуатаційна дільниця уклала договори з колгоспами Галицького, Жовтневого, Букачівського, Войнилівського та інших районів. Відкрилася пасажирська лінія Галич-Суботів. Пасажирський катер «МЗ-61» 11 квітня зробив перший рейс. Налагоджено паромну переправу на ріці Дністер та на річках, що прилягають до нього, - Луква, Липа, Ломниця (Лімниця).
В період навігації галицькі річковики проводили нормування глибини судноплавної лінії (не нижче 80 сантиметрів) і мали побудувати ряд гідротехнічних споруд на ріці Дністер.

Крамниці і товари
У 1952 році у Станіславі відкрився спеціальний відділ зоотоварів. Для відділу по вулиці Енгельса (Левка Бачинського) у будинку №3 капітально відремонтували приміщення, виготовили спеціальне обладнання. З Київського держриброзплідника була одержана і спрямована в продаж перша партія акваріумних рибок. У продажу були й рибки з місцевих водоймищ, а також у великому асортименті акваріуми, тераріуми, різні зоологічні і біологічні матеріали. 
На розі вулиць Чапаєва (Січових Стрільців) та Щорса (Дмитра Вітовського), відкрився новий спеціалізований магазин трикотажних виробів, де продавались вовняні светри, джемпери, жакети, майки, сорочки, труси, панчохи, шкарпетки та інші трикотажні вироби.
А колектив Станіславської швейної фабрики у цьому році освоїв чимало нових фасонів верхнього одягу. Розпочали пошиття двобортних чоловічих костюмів з вовни, нового фасону жіночого вовняного костюма. На зиму планувалось шити жіночі зимові пальта з хутровим коміром, шкільний вовняний костюм та пальто плюшеве дошкільного і ясельного віку. 
Ольга Рега
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 587 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024