Четвер, 28.03.2024, 18:21:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 22 » Відбулася конференція «Дивізія «Галичина» - історія та персоналії»
09:52:18
Відбулася конференція «Дивізія «Галичина» - історія та персоналії»
21 травня 2013 року в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби імені С.Бандери проведено регіональну наукову конференцію на тему «Дивізія «Галичина» - історія та персоналії». Захід був присвячений 70-ій річниці з часу створення даної військової формації.
На відкритті конференції з привітальним словом виступили Галина Брицька – головний спеціаліст управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації, Ярослав Коретчук – директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери, Михайло Мулик – голова Івано-Франківської станиці Галицького братства колишніх вояків І-ої УД «Галичина», вдова Дивізійника п. Марта Малкош. У своїх виступах вони поділилися думками щодо проблематики досліджень історії Дивізії; планами відносно святкових заходів до 70-ої річниці утворення Дивізії, які відбуватимуться влітку цього року.
За вклад у справу дослідження історії українських військових формацій грамотами Івано-Франківської станиці Галицького братства колишніх вояків І-ої УД «Галичина» нагороджено Ярослава Коретчука та Оксану Романів  – директора та заступника директора Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери.    
На конференції виступили Ігор Аркуша, дослідник історії Дивізії з Тернополя, автор інтернет-версії журналу «Вісті комбатанта» (виступ «Міфи та реалії. Дивізія «Галичина» в сучасному інформаційному просторі»); Василь Іваночко, директор видавництва «Лілея – НВ» (виступ «Історія Дивізії у світлинах на сторінках фотоальбому «Івано-Франківська станиці Галицького братства колишніх вояків І-ої УД «Галичина»»); Юрій Тимошенко, краєзнавець – колекціонер (виступ «Вплив суспільно-політичного фактору на рішення добровольців щодо вступу до Дивізії «Галичина»); Станіслав Власов, молодший науковий співробітник музею визвольної боротьби України ЛІМ (виступ «Родина Івана Чмоли і Дивізія «Галичина»); Уляна Паньо, директор музейно-виставкового центру м. Калуш (Дивізія «Галичина і Калущина: деякі факти з історії»); Наталія Зварчук, науковий співробітник Музею історії Надвірнянщини» («Василь Вацик: усе життя на службі в рідного народу»); Галина Якимів, науковий співробітник музею історії міста Болехова імені Романа Скворія («Болехівчани в українській Дивізії «Галичина». Шляхи і долі»); Юрій Гудчак, колекціонер («Історична пам’ять Дивізії "Галичина» у діаспорній та вітчизняній фалеристиці. Випуск українських філокарток та конвертів в Україні з нагоди 70-ої річниці створення Дивізії «Галичина»). Також, близько 10 науковців прислали свої виступи.
Учасники конференції мали можливість оглянути цікаву виставку. В її експозиції – автентичні матеріали з історії Дивізії, зокрема, світлини, документи, відзнаки та ін. 
За результами роботи наукової конференції заплановано видати збірник матеріалів (липень 2013 року). 
Учасників конференції запрошено на урочистості з нагоди створення Дивізії «Галичина», які відбудуться 26 травня в обласній філармонії.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 447 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024