Середа, 24.04.2024, 14:26:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 28 » Відбувся ІІІ музейно-етнографічний фестиваль «Галицька брама»
22:58:04
Відбувся ІІІ музейно-етнографічний фестиваль «Галицька брама»
26 травня 2013 року на території Музею архітектури і побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» (с. Крилос, Галицького р-ну Івано-Франківської обл.) відбувся довгоочікуваний захід: ІІІ музейно-етнографічний фестиваль «Галицька брама». Саме на території скансену, на якій розташовані старожитні об’єкти архітектури з чотирьох етнографічних регіонів Прикарпаття, всі гості фестивалю мали можливість побачити діяльність сучасного музею і одночасно відтворити власну історичну пам’ять. Розпочалося дійство поруч мистецьки нововідтвореної сторожової вежі, яка збудована на зразок фортифікаційних оборонних споруд княжої доби, але має сучасне призначення – демонструвати минуле і заохочувати мандрівників до відвідування скансену. 
«…Покоління за поколінням, впродовж років і віків творили, мріяли, будували брами від ворогів. З часом відходили, їм на зміну приходили інші. Так будувався спільний храм, ім’я якому – Галич. Сьогодні ми - обереги минулого й майбутнього стольного Галича…» - такими словами ведучі Ярослав Поташник та Іванна Сорочинська розпочали дійство. Саме тут гостей фестивалю очікувала одна з цікавих несподіванок – актори молодіжного театру «ЛюбАрт» (м. Калуш) відтворили дійство під назвою «П’ятий елемент», під час якого показали перед присутніми боротьбу між добром і злом. Під час свого сценічного виступу вони відкрили глядачам нові мистецькі об’єкти Заповідника – фахово вирізьблені з дерева силуети визначних діячів минулого Галицького-Волинського князівства: співця Митуси, скульптора Авдія та ін. Тепер ці скульптури постійно прикрашатимуть територію скансену і зацікавлюватимуть відвідувачів історією далекого минулого. Побачили гості свята й короля Данила Галицького, який зустрічав їх поруч вежі.

«Відчиняйте гостям браму! Нехай буде свято у душі у всіх!» - брама відчинилася і гості фестивалю потрапили у внутрішнє подвір’я скансену, який на той час уже жив власним життям – на зразок давньоруської столиці. На основних «вулицях» скансену свої вироби демонстрували народні майстри – тут можна було побачити гончарні вироби, жіночі прикраси різних регіонів Прикарпаття, цікавинки з соломи. Поруч варили куліш, пробували мед і наливку, вчилися стріляли з лука. Всі зацікавлені могли відвідати бойківську хату або гуцульську гражду, приміщення кузні чи старої школи і прослухати цікаву розповідь з минулого даної споруди.

Після спільного Богослужіння, яке відбулося в автентичному храмі Святої Трійці, розпочалася офіційна частина фестивалю. На сцену було запрошено почесних гостей фестивалю - територіального представника з питань охорони культурної спадщини та переміщення цінностей Міністерства культури України Лідію Максимяк, заступника начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Василя Тимківа, голову Галицької райдержадміністрації Григорія Івасишина, голову Галицької районної ради Петра Стрембіцького, генерального директора-наукового керівника Національного заповідника «Давній Галич» Олександра Береговського, голову оргкомітету фестивалю «Галицька брама» Семена Побуцького, Надзвичайного і Повноважного посла України Романа Лубківського, голову ІФО ВУТ «Просвіта» Степана Волковецького, відомого фотомитця Василя Пилип’юка. Кожен з них щиро вітав проведення фестивалю у своїх виступах – привітаннях, наголошував на його перспективах.
Заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Василь Тимків наголосив на важливості промоційної складової фестивалю і побажав заходу розвиватися – на основі попереднього досвіду проведення та наявності чудової команди організаторів. Голова Галицької райдержадміністрації Григорій Івасишин висловив впевненість у потребі фестивалю на території Галицького району і подякував музейним працівникам за збереження культурної спадщини українського народу, а голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький запевнив присутніх у тому, що депутатський корпус районної ради докладе максимум зусиль для закладення в бюджеті району коштів на проведення фестивалю «Галицька брама» та підтримку музейних закладів Галицького району.
З нагоди проведення музейно-етнографічного фестивалю «Галицька брама» було відзначено кращих музейних працівників, які працюють в структурі музейних закладів Національного заповідника «Давній Галич» та Галицького району. Так, грамотами Міністерства культури України було відзначено – директора музею «Давній Галич» Тараса Зіньковського, директора Музею історії та культури караїмського народу Ярослава Поташника; спільною грамотою голови Івано-Франківської облдержадміністрації та голови обласної ради – заступника генерального директора НЗ «Давній Галич» Семена Побуцького; грамотою управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації - провідного наукового співробітника Ольгу Олексюк та екскурсовода Марію Воробчак; спільною грамотою Галицької районної держадміністрації та Галицької районної ради – директора музею «Берегиня» (м. Бурштин) Тамару Гусар, музейних працівників Жолоб Анну та Михальчук Оксану; грамотами Національного заповідника «Давній Галич» - столяра/реставратора Дмитра Харук, екскурсовода Галину Остащук, музейних доглядачів Марію Блинчук та Галину Недоступ.

Голова Івано-Франківської ОО ВУТ «Просвіта» за визначну роботу на ниві збереження культурної спадщини, небайдужу громадську позицію вручив найвищу просвітянську нагороду – медаль «Будівничий України» генеральному директору – науковому керівнику НЗ «Давній Галич» Олександру Береговському.
Цікавою була концертна частина фестивалю. Кожен виступ був перлиною народної творчості та його самобутності. Перед присутніми виступили, як колективи народної творчості, так і самодіяльні виконавці – загалом, близько трьох десятків митців. Це - квартет Г.Сорочинської, квартет Я.Глушка, фольклорний колектив с. Залуква, вихованці Центру дитячої творчості м. Галича, Я.Бибик, Н.Климчук, А.Кузів, В.Лисак, Р.Наритник, П.Николин, Г.Симчич, С.Терлецька, І.Френдій, І.Шевела та ін. 

ІІІ музейно-етнографічний фестиваль «Галицька брама» відбувся. Негода не відлякала організаторів, учасників та гостей заходу. Навпаки, дощова негода відступила і вийшло сонце, а кількість зацікавлених дійством збільшилася. З кожним роком рівень фестивалю стає все вищим, програмні заходи цікавішими та сучаснішими – а це запорука того, що в наступному році ми знову зустрінемося на території давньої столиці Галицько-Волинського князівства, у Музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття.
 Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії   

Переглядів: 716 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024