П`ятниця, 26.04.2024, 01:08:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 28 » Відкрито книжкову виставку присвячену Євгену Петрушевичу
15:33:18
Відкрито книжкову виставку присвячену Євгену Петрушевичу
Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Батьківщини сини незборимі” з 27 травня 2013 р. функціонує книжкова виставка „Євген Петрушевич: портрет державника у часі й просторі”, присвячена 150-літтю від дня народження відомого політичного діяча Галичини.
Євген Петрушевич народився З червня 1863 р. в Буську на Львівщині у сім'ї священика. Навчався на юридичному факультеті Львівського університету.
Уже в студентські роки став одним із лідерів молодіжного руху, очолював „Академічне братство". Вия­вив себе талановитим організатором суспільно-політичного й культурно-ос­вітнього життя у віддаленому від га­лицької столиці повіті. Був головою повітової „Просвіти".
У 1907 р. обраний послом австрійського парламенту, у 1908 р. - галицького сейму. Очолював парламентський клуб. Рішуче виступав за права і свободи українського народу.
У жовтні 1918 р. Петрушевич очолив Українську національ­ну раду, обрану на представницьких зборах українських послів до парламенту та крайових сеймів Східної Галичини і Північ­ної Буковини. 19 жовтня 1918 р. як президент Української Національної Ради прого­лосив створення ЗУНР.
2 січня 1919 р. у Станиславові обраний президентом Західноукраїнсь­кої Народної Республіки. Після злуки УНР і ЗУНР став членом Директорії УНР.
Та політичні суперечності, що виник­ли між С. Петлюрою та Є. Петрушевичем щодо союзу УНР з Польщею, зму­сили останнього виїхати до за кордон, до Відня.  Там він очолював уряд ЗУНР в екзилі, продовжував дипломатичну бо­ротьбу за українську державність.
Помер Євген Петрушевич  1940 року в Берліні, де й похований. Перепохований 2002 р. у Львові на Личаківському кладовищі.
Всіх, хто бажає більше дізнатися про визначного галицького політичного діяча, президента Західноукраїнсь­кої Народної Республіки, який захищав суверенні права українського народу на власну державність та завжди мріяв про єдину, соборну Україну, запрошуємо  переглянути книжкову виставку „Євген Петрушевич: портрет державника у часі й просторі".

Переглядів: 530 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024