Середа, 24.04.2024, 04:40:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 13 » Відкрито пам'ятник - стелу Степану Бандері
09:25:06
Відкрито пам'ятник - стелу Степану Бандері
Значимість тієї чи іншої історичної постаті для сучасного українства визначається, звичайно, не посмертно присвоєним державним званням, якого її під впливом політичної кон’юнктури теперішніх можновладців позбавляють рішенням суду, а передусім присутністю цієї постаті в пам’яті народу, ставленням до неї широких верств українців. У середу до розлогої галявини Чорного лісу поблизу села Завою Калуського району прийшли і приїхали прокладеною поряд «бетонкою» люди, аби віддати данину шани Степанові Бандері, — було урочисто відкрито пам’ятник-стелу одному з найвидатніших діячів національно-визвольного руху.
Звідси навпростець лише три кілометри до Старого Угринова, де він народився. Мабуть, ще хлопчаком, збираючи ягоди і гриби, Степан не раз бував у цьому місці, яке тепер стане ще одним і, думається, не останнім на Прикарпатті і в усій державі місцем увічнення слави Провідника ОУН.
Гранітний обеліск встановлено в угіддях спеціалізованого лісомисливського науково-дослідного природно-заповідного господарства «Чорний ліс», з яким плідно співпрацює Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, зокрема його науково-освітній Центр українського козацтва. ідея створення такого пам’ятника, втілення її в життя якраз і стали результатом цієї співпраці, усвідомлення морального обов’язку наших сучасників перед героями визвольної боротьби, наголосили у своїх виступах на урочистості ректор університету Богдан Остафійчук, директор Центру позаштатний радник голови ОДА з громадсько-політичних питань Євген Сохан, директори господарства — Михайло Лущак та Завійської ЗШ I—II ступенів — Марія Данів, о. Іван Боярчук із м. Чикаго (США), який освятив пам’ятник. На ньому викарбувано адресовані нашим співвітчизникам, а особливо молодому поколінню, слова: «Великий Українець Провідник нації — Степан Бандера. Будь сильний, як він». До речі, Б. Остафійчук повідомив, що їхній університет бере шефство над Завійською школою, аби допомогти педагогам у підвищенні ефективності навчально-виховного процесу. 
Після урочистості присутні помолилися в капличці пам’яті героїв України, яка стоїть на тій же галявині, що й обеліск на честь С. Бандери. Її спорудили знову ж таки працівники «Чорного лісу», а освячено три роки тому. При дорогах, що пролягають через угіддя господарства, стоять ще три такі дерев’яні каплички, біля яких зупиняються машини, заходять всередину на розмову з Богом і грибники.
З огляду на історичне значення Чорного лісу, який пам’ятає бої вояків УПА з енкаведистами в 40-50-х роках минулого століття, варто би подумати про відкриття тут туристичної стежки. Тим паче, що недалеко, при  дорозі між селами Рибним і Павлівкою Тисменицького району, вже створюють на пам‘ять про загиблих за волю України від рук окупантів Парк української партизанської слави. Передбачається, що на його території викопають й облаштують криївки за взірцем автентичних, буде музей, меморіальна дошка з прізвищами і псевдо всіх командирів та сотенних УПА, пам’ятник архієпископові Січеславському Петрові Коліснику, митрополитові УАПЦ США, Канади та інших країн проживання української діаспори. Замолоду, в роки Другої світової війни, йому волею Божого провидіння випало опинитися на теренах Західної України і влитися в лави учасників національно-визвольної боротьби. Вже зведено й освячено дерев’яну церковцю, де, за словами одного з подвижників цього неординарного проекту згаданого вище о. Івана Боярчука, зможуть молитися віруючі всіх християнських конфесій.
До нововідкритого пам’ятника С. Бандері було покладено квіти і від учасників приуроченого до 20-річчя державної незалежності України урочистого засідання проводу Всеукраїнського братства ОУН—УПА, очолюваного Михайлом Зеленчуком, яке відбувалося того дня в Івано-Франківську. На зібрання прибули представники цієї громадської організації з різних областей та столиці, а вела його секретар братства Наталя Осьмак — дочка президента Української Головної Визвольної Ради Кирила Осьмака.
Іван ГАВРИЛОВИЧ, "Галичина"

Переглядів: 687 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024