П`ятниця, 26.04.2024, 06:26:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 31 » Відновлення минулої слави
14:36:33
Відновлення минулої слави
Верховна Рада України підтримала ініційовану народним депутатом Романом Чернегою постанову про відзначення у 2013 р. на державному рівні 1115 років з дня заснування міста Галича. Перша письмова згадка про колишню столицю Галицько-Волинського князівства датується 898 роком.
Давній Галич був великим економічним і культурним центром Київської Русі. В 1140 році він згадується в Іпатіївському літописі. З 1144 р. Галич був столицею Галицького князівства, а згодом і Галицько-Волинської держави. Центр княжого Галича містився біля теперішнього села Крилоса на березі Лукви (притоки Дністра), а на місці теперішнього міста існував торговельно-ремісничий посад.
Значного розквіту Галич досяг у 2-й половині 12 ст. за князювання Ярослава Осмомисла і Романа Мстиславича, а також його сина Данила Романовича. Данило Романович(в історіографії утвердилось його ім’я як Данило Галицький) в 1238 році остаточно утвердився в цьому краї після поразки угорців на чолі із галицьким боярином Судиславом. В той час у Галичі розвивалися ремесла і торгівля, велося значне цивільне і церковне будівництво. Було складено першу половину Галицько-Волинського літопису.
У 1240 році Галич став правонаступником могутньої Київської України-Русі. У Галичі створена одна з найдавніших пам’яток староукраїнської писемності – Галицьке Євангеліє. У 1367 році місто здобуло Магдебурзьке право. У Галичі в різні часи народилися, бували і проживали відомі науковці, літератори, політичні та громадські діячі, які збагатили українську, польську та караїмську культурну спадщину.
Про княже місто писали співавтори знаменитого альманаху «Русалка Дністрова» – Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький. У 1875 році у Галичі побував Іван Франко, а на початку ХХ сторіччя – тоді ще молодий історик Іван Крип’якевич.
На жаль, вся могутність і краса міста тускніє через ряд проблем. Тож прийняття зазначеної постанови забезпечить належні організаційно-правові, фінансово-матеріальні та інформаційні умови для реалізації комплексу заходів щодо відновлення минулої слави древнього Галича та відзначення 1115-річчя його заснування.
Іван ДОБОШ

Переглядів: 453 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024