Субота, 20.04.2024, 01:05:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 3 » Відомий історик поспілкувався з громадою Коломиї
16:12:42
Відомий історик поспілкувався з громадою Коломиї

Минулого тижня коломийська громада мала можливість поспілкуватися з відомим істориком, професором Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академіком Володимиром Сергійчуком (на фото). У малій залі Народного дому зібралося чимало коломийців. Приємно втішило, що майже половина присутніх були молоді люди.

Пан Сергійчук завітав до Коломиї на запрошення депутата Коломийської міської ради від політичної партії «Фронт Змін» Любомира Глушкова, який упевнений, що такі зустрічі приносять неабияку користь. «Тішить, що було багато молоді. Отже, вона не байдужа до історії власної держави. Я поділяю думку пана Сергійчука, що саме молоді творитимуть історію і майбутнє нашої держави», – сказав Л. Глушков.

Володимир Сергійчук – один з перших істориків України, який почав оприлюднювати засекречені за радянської влади архівні документи. Останні його роботи – книги «Симон Петлюра», «Тавруючи визвольний прапор. Діяльність агентури та спецбоївок НКВС-НКДБ під виглядом ОУН-УПА», «Що дала Україна світові» (українською, турецькою й англійською мовами), «Трагедія Волині. Причини й перебіг польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни», «В обороні української правди». Праці В. Сергійчука дали змогу з іншої позиції подивитися на історію України. Присутні мали змогу ознайомитися з копіями деяких архівних документів та працями історика.

Зокрема, В. Сергійчук показав документ – доповідну військового прокурора НКВД українського округу Кошанського Микиті Хрущову, який підтверджує діяльність спецгруп, осіб, які переодягалися на упівців. «У доповідній ідеться про діяльність спецбоївок, які під виглядом УПА чинять насильства проти мирного населення, домагаючись ліквідації українського повстанського визвольного руху», – розповів історик.

Під час зустрічі дискутували щодо суперечливих сторінок історії. Перш за все це створення Української держави, сприйняття Голодомору 1932-1933 років, діяльність ОУН і УПА. Під час обговорення історик висловив упевненість, що майбутнє нашої держави за свідомою молоддю. Він сказав, що «сьогодні не можливо приховати історію, незважаючи на всілякі намагання і директиви». «Я сподіваюсь, що та молодь, яка сидить тут чи в мене в аудиторії, саме вони – це наше майбутнє. Я розраховую, що молодь, яка 20 років виростала в Україні під цим прапором, з цим гімном, ця молодь побудує Україну, яка нам потрібна», – сказав шановний гість, відповідаючи на запитання стосовно подальшого розвитку нашої країни.

Представники влади вчергове проігнорували приїзд відомої особистості до Коломиї, а шкода. До того ж невідомі особи зривали оголошення про зустріч з Володимиром Сергійчуком. Попри все цікава дискусія тривала майже дві години, а присутні висловили надію, що це була не остання зустріч з видатним сучасним українським істориком.

Любомир Глушков подякував високому гостеві за цікаву зустріч. «Академік, професор, людина, яка відстоює все українське і дбає про українське. Він робить все для того, щоб ми знали нашу історію, щоб ми не цуралися нашої історії і шукає час, щоб доносити інформацію до широкого загалу. Маю надію, що це не остання наша зустріч. Сподіваюся, що вже невдовзі пан Володимир приїде до Коломиї з новими доробками. Бажаємо пану Володимирові, щоб Господь Бог дав здоров’я, аби він мав можливості і наснагу до праці, а ті обставини, які складаються в нашій державі, його не зламали. Бажаю, щоб він залишався таким патріотом України, яким він є».

Оксана Островська, Вісти Коломиї

Переглядів: 528 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024