Субота, 20.04.2024, 08:05:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 29 » Відтворімо життєписи священиків з Довгого
13:41:56
Відтворімо життєписи священиків з Довгого
У селі Довгому Калуському Калуського району на церковному подвір’ї збереглися могили трьох священиків, які свого часу були парохами місцевої церкви Св. Василія Великого. Скупа інформація, віднайдена у шематизмах (списках) бібліотек Львівської архієпархії XIX та першої половини ХХ ст., наштовхнула мене на думку звернутися через газету до жителів сіл, в яких парохами церков Калуського, Тисменицького, Косівського, Пістинського, Надвірнянського, Тлумацького, Болехівського і Бережанського деканатів були отці Симеон Стефанович, іоан Каратницький, Михаіл Олексій. Можливо, хтось допоможе розширити подані тут життєписи священиків на підставі власних спогадів, фотографій, документів чи літератури. Можливо, віднайдуться і відізвуться хтось із близьких і рідних, хто зможе доповнити їхні біографії.     
Симеон Стефанович. Народився в 1812 році. Після закінчення духовної семінарії в 1838 р. рукоположений і призначений місцевим адміністратором капеланії Воскресіння Христового в селі Окнянах Тлумацького деканату. Через рік став місцевим адміністратором церкви Св. Миколая в селі Озерянах цього ж деканату, а 1841-го — парохом. Одружився в 1851 р. У 1866 його перевели в село Шешори парохом церкви Св. Параскеви, а також дочірнього собору Пресвятої Діви Марії в селі Пекураві Пістинського деканату (Косівщина). 26 березня 1872 р. його призначено в село Довге (тепер Довге Калуське) Калуського деканату парохом церкви Св. Василія Великого, а також дочірньої церкви Св. Ігнатія мученика в селі Тужилові. У 1885 р. о. Симеон Стефанович значився як титульний радник митрополичої консисторії з відзнакою крилоса, а 1888-го —  як священик-ювілят. Останні роки священства жив у резиденції при церкві Св. Василія Великого в селі Довгому. Помер 23 квітня 1890 року.
Іоан Каратницький. Народився 6 липня 1843 року. Після закінчення духовної семінарії греко-католицького обряду у Львові 1867 р. рукоположений і призначений приватним співробітником під керівництвом о. Сильвестра Вітошинського (1807 р. н., рукоположеного в 1832 році, вдівця), пароха церкви Св. апостолів Петра і Павла в селі Красноїллі та присілків Головів, Перехресного, Стебні і ўриняви Косівського деканату. Одружився в 1870 р. У 1881-му переведений в село Солуків Болехівського деканату парохом церкви Св. Миколая, а також дочірніх церков Св. Василія (с. Якубів) і Богоявлення Господнього (с. Яворів). У 1885 р. став заступником декана (другим віце-деканом) Болехівського деканату. У 1891 значився заступником декана (віце-деканом) і комісаром для справ цього ж деканату, будучи парохом у Солукові. У 1892 його переведено у село Довге (тепер Довге Калуське) Калуського деканату  парохом церкви Св. Василія Великого, і дочірньої церкви Св. ігнатія мученика в с. Тужилові (після смерті  о. Симеона Стефановича місцевим адміністратором цих церков у 1891 р. був о. Євгеній Чубатий (1864 р. н., рукоположений у 1888 р., одружений). У 1893 р. о. іоан Каратницький став деканом Калуського деканату, а з 1894-го — деканом на пенсії (вислуженим деканом), залишаючись парохом Довгого і Тужилова. У 1900 р. о. іоан Каратницький значився як вислужений декан з відзнакою крилоса. Останні роки священства жив у резиденції при церкві Св. Василія Великого в селі Довгому. Помер 6 травня 1903 року.
Михаіл Олексій. Народився 9 вересня 1811 року. Після закінчення духовної семінарії греко-католицького обряду у Львові 1874-го рукоположений і призначений системним співробітником під керівництвом о. іоана Гарасимовича (1811 р. н., рукоположеного у 1837 році, вдівця), пароха церкви Св. Тройці в селі Микуличині та дочірніх церков — Св. Іоана Милостивого (с. Ямне) й Різдва Пресвятої Діви Марії (с. Ворохта) Надвірнянського деканату. Одружився в 1875 р. У 1876-му призначений приватним співробітником  під керівництвом о. Йосифа Завадовського (1807 р. н., рукоположеного в 1835 році, одруженого), пароха церкви Св. Миколая в селі Винограді та дочірньої церкви Покрови Пресвятої Діви Марії в селі Велесниці Тисменицького деканату. В 1881 р. переведений в село Грабівку Калуського деканату адміністратором  капеланії Різдва Христового. У 1885 р. став капеланом, а в 1888-му значився парохом. Запис у шематизмі 1904 року засвідчує, що в нього була дочка, яка вийшла заміж за Олександра Сушку. У 1907 р. о. Михаіл Олексій переведений у село Мечищів Бережанського деканату парохом церкви Св. Миколая. У 1911 р. — у село Довге (тепер Довге Калуське) парохом церкви Св. Василія Великого та дочірньої церкви Св. Ігнатія мученика в селі Тужилові Калуського деканату. В цьому ж році церква в селі Довгому (дерев’яна, збудована в 1869 р.) згоріла, і для відправ збудували тимчасову богослужбову каплицю. Відновили церкву в 1916 р. У 1923 р. о. Михаіл Олексій став удівцем. У 1927 р. значився священиком-ювілятом, радником митрополичої консисторії з відзнакою крилоса. Останні роки священства він жив у резиденції при церкві Св. Василія Великого в селі Довгому. Помер 5 жовтня 1930 р. на 56-му році священства.
Василь ПАРЦЕЙ

Переглядів: 629 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024