Четвер, 25.04.2024, 18:40:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 2 » Виставка ляльок у Надвірній
15:47:31
Виставка ляльок у Надвірній
Глибоким знанням наших витоків, творчістю, яка поєднує любов, відзначалась, передусім, виставка ляльок Оксани Смереки у Музеї іс­торії Надвірнянщини, з котрою мали нагоду у травні ознайомитися краяни.
Лялька – то душа Укра­їни, її нерв, її національний порив у виконанні Оксани. І Надвірна як найрідніша і найщиріша, і водночас найвимогливіша, ставилася до її творчості. Звичайно, що поетична уява і талант до поетичного письма (Оксана Смерека-Малик – авторка двох поетичних збірок «Три любові» і «Кав`ярня любови») лише сприяють неординарному її творчому поступу у лялькарстві.
«Дивуйте світ, сійте добро працею Ваших рук», – від­гукується про виставку надвірнянка Оксана Козак. А ось художник Остап Мальгівський «…вражений колоритом і фантазією. Кожна лялька має свій характер, що є цінним». Мар`яна Лозяк, Дарія Андрухів, Світлана Гереджук, Тетяна Івасишин та Оксана Чернецька дякують «…за відродження української ляльки. Хочеться, щоб молоде покоління не забувало українську культуру. Ми отримали масу позитивної енергетики та задоволення». «Над­звичайно вдячна Вам за при­ємність для очей і душі… Хай Ваші дівчата несуть славу по всьому світу» (Наталія Зварчук). «Ваші ляльки говорять…, вчать…, виховують» (Олександра Зварчук). «Вдячний за поєднання кольорів поезії з різнобарв`ям відродженої дитячої мотаної іграшки» (Василь Левицький, с. Білі Ослави).
На відкритті виставки Оксана зізналась, що першу ляльку створила торік у березні, коли її запросили на щорічну книжкову толоку у Миколаєві-Дністровському, присвячену творчості Уляни Кравченко. Туди авторка поїхала із лялькою Уляною, виконаною у стриманих полинових барвах, що найрель­єфніше характеризували аскетичний образ поетеси, сучасниці Івана Франка. В її творчому доробку ляльки з колоритною «Карпатією» (підтеми «Дівки», «ґаздині», «Мо­лодиці»), а ще цикли: «Львів`янки: пані і панянки», «Пори року», «Маків цвіт», «Серпневе поле». Як відзначає письменниця, кандидат філологічних наук Надія Мориквас, стиль лялькарки Оксани Смереки-Малик – емоційний, бо її цикли-композиції з ляльок творять свою ауру і своє інформативне поле… Вбрання та емоційний настрій її авторської ляльки творяться спонтанно, як поезія, що несе в собі справжнє глибоке знання наших джерел.
Авторка дебютувала персональною виставкою у Національному центрі народної культури ім. Івана Гончара у Києві торік у серпні. Згодом – участь у двох  тематичних виставках у Львові. У лютому цього року – персональна виставка у Художньому ліцеї при Львівській національній академії мистецтв, педколектив якого очолює, а пізніше – виставки у музеях «Дрогобиччина»,  Гетьманства у Києві та Чернігівському художньому. Оксані замовляють майстер-класи та лек­ції з майстерності виготовлення ляльок у Косівському інституті прикладного мистецтва, у Львів­ській академії мистецтв.
Мама Оксани, відома патріотка й активістка товариства «Меморіал» і відродження на сцені творів на повстанську тематику Емілія Анто­нівна, побажали дочці, аби в її подальшій творчості були відображені ті дівчатка, котрі ходили у війну і в післявоєнні роки зв`язковими УПА, наражаючись щоразу на небезпеку, але непохитно вірили у творення Української держави. Щиро вітали авторку з творчим успіхом Володимир Гринішак (відділ культури РДА) та надвірнянці Адам Бунь, Арі­адна Срібна, Наталія Зварчук, Олександра Зварчук, двоюрідна сестра Людмила Маслій, Оксана Козак. Вони від­значали, що українські ляльки у виконанні Оксани стануть матрицею віри в Україну і за ними світ пізнаватиме нас, українців.
Своїми віршами на фольклорній основі у жанрі щедрівок Оксана привернула увагу учасників виставки до ще однієї грані свого таланту. Бо не тільки «золотим відерцем дівча воду брало» (така назва однієї з її щедрівок), але й сама авторка і своїм «Деревцем «Ярмарок», і ще майже сімома десятками власних ляльок того ж і впродовж наступних травневих днів чарувала, дивувала, заставляла думати, хто ми є на цій землі і які ще незбагненні, невикористані маємо таланти.
Іван ГРИДЖУК, «Народна Воля»

Переглядів: 718 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024