Четвер, 28.03.2024, 20:22:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 3 » Вшанували пам'ять українського військовика
16:17:03
Вшанували пам'ять українського військовика
У Городенці відбулося вшанування сотника УГА, УНР, українського, військового, політичного, освітнього діяча. На громадську панахиду прибув його син Орест Васкул – голова Київської організації – братства ОУН-УПА з дружиною Людмилою, син Мирослав та дочка Марія, племінник Петро Васкул лікар з Коломиї. На пошанівок до героя прийшла громадськість, представник влади, політичних та громадських організацій краю. Слово про сотника виголосили: його соратник Роман Гром’як з Городенки, голова районної ради Богдан Кобилянський, заступник голови райдержадміністрації Степан Михайлюк, голова координаційної ради демократичних організацій району Іван Романюк. На могилі поминальне богослужіння провели отець-декан Богдан Мороз УПЦ КП та отець УГКЦ Василь Гавриш. 
У районній центральній бібліотеці ім. Леся Мартовича відбулося засідання круглого столу присвячене П. Васкулу. Про цікаві деталі з життя сотника розповіли його діти, професор з Києва Василь Шендеровський, племінник Петро Васкул, директор бібліотеки Марія Підлеснюк.
По завершенні засідання гостів відвідали музей «Борцям за волю України», виставку картин художників покуття, поклали квіти до пам’ятників Л. Бачинського та Т. Шевченка у с. Серафинцях. Петро з дружиною вперше після Сибіру побував у гостях у Мирослави Бучовської з якою разом відбували покарання за любов до України «на білих ведмедях».
Відзначення пам’яті Петра Васкула показало, що громада краю не забуває свого героя і гідно береже пам’ять про нього. Того дня квіти і вінки лягли не тільки на могилу але і до пам’ятника на будинку районної бібліотеки.

Довідка. 
Петро Васкул (8 травня 1895 – 2 серпня 1941) – український політичний, військовий та освітній діяч. Четар УСС, сотник УГА, член Проводу ОУН. Комендант Городенківської старшинської школи. Страчений мадярськими окупантами.
Батько Ореста Васкула – голови Київського братства ОУН-УПА.
Біографія
Народився 8 травня 1895 року в селі Вижній Березів на Гуцульщині. У часи Першої світової війни та Визвольних Змагань – четар УСС, підпоручник, поручник та сотник УГА.
У міжвоєнний період був директором школи у Ясенові-Пільному.
Учасник Національних зборів у Львові 30 червня 1941, які проголосили відновлення Української держави.
Комендант Городенківської старшинської школи
За дорученням уряду Ярослава Стецька 4 липня 1941 року організував і очолив у Городенці українську старшинську школу. 12 липня 1941 року курсанти прийшли присягу на вірність Українській державі.
Після захоплення Городенки передовими частинами мадярської армії їх командування наказало Городенківській старшинській школі скласти зброю, залишивши тільки одну чоту поліції. Проте комендант школи Петро Васкул відмовився виконати цей ультиматум, за що 28 липня 1941 року був заарештований мадярами.
Страта
2 серпня 1941 року мадяри і місцеві польські колабораціоністи вивезли Васкула до Семаківського лісу, де після тортур без суду і слідства розстріляли, а тіло замаскували гіллям. 23 серпня труп знайшов лісник. У морзі городенківської лікарні дружина Петра Васкула впізнала його по Тризубові на лацкані.
Похований 31 серпня 1941 року на городенківському цвинтарі коло могили Січових Стрільців.
Городенківська РДА

Переглядів: 690 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024