П`ятниця, 26.04.2024, 12:52:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 8 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1906-1907 років
19:11:55
З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1906-1907 років

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1906-1907 років.

1906 Під залізничним переїздом на Вовчинецькій дорозі спорудили перший у місті тунель, який використовується до цього часу.

1906 На вулиці Собеського (Січових Стрільців, 25 і 27 — редакція газети «Галичина» та службові приміщення театру ляльок) на замовлення військового відомства підприємець Шулім Сусман звів два будинки, де розмістилися канцелярії військового гарнізону.

1906 14 серпня помер Теодор Стахевич (1853-1906) – купець, довголітній член міської ради, контролер філії Австро-Угорського банку та каси ощадності. Помер він у Карлсбаді (Німеччина), тіло перевезли до Станиславова й тут захоронили.

1906 Іван Франко без урочистостей відзначив своє 50-річчя. Влітку відпочивав у Криворівні. У Станиславові був на залізничному вокзалі проїздом до Карпат.

1906 У вересні українці відкрили ще одну, четверту учнівську бурсу (тепер Шевченка, 13). Тоді вона налічувала 26 вихованців.

1906 22 вересня стався вибух у польському «Соколі» (обласна дитяча бібліотека на площі Міцкевича). Постраждав фасад, підвал, перший поверх і двоє осіб. Причина – витік газу в підвалі.

1906 На початку грудня сталася найбільша крадіжка за вісімдесятилітню історію існування тогочасної пошти. Дорогою від поштамту через філію (тепер Дністровська, 2) до відділення на станції з поштового воза зник мішечок з 28 грошовими переказами на суму 54612 корон. Через багато місяців злочин був розкритий, але грошей не знайшли.

1907 14 січня 20 семінаристів урочистою архієрейською службою Божою розпочали заняття у духовній семінарії (тепер Шевченка, 11). Першим ректором семінарії став Єремія Ломницький. Віце-ректором і професором богослов’я був Йосафат Коциловський.

1907 У січні українське культурно-спортивне товариство «Сокіл» купило земельну ділянку, на якій почало спорудження власного будинку за проектом відомого українського архітектора, професора Львівського політехнічного інституту, уродженця міста Долини Івана Левинського. Нині — будинок «Просвіти» (Грушевського, 18).

1907 12 лютого у Станиславові помер Владислав Мюльн (1831-1907) – архітектор, начальник добровільної і професійної пожежних команд.

1907 У Станиславові відкрилася третя книгарня. Дозвіл на неї здобув власник агентства газет і оголошень Роман Ясельський. Книгарня розташовувалась у кам’яниці Хованців на вулиці Сапіжинській (Незалежності, 4).

Роман Діда


Переглядів: 343 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024