Четвер, 28.03.2024, 13:25:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 12 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1918 року
19:39:01
З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1918 року

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1918 році.

1918 До війська почали набирати навіть тих, хто був звільнений від служби через перебування на важливих посадах. У місті лунають заклики записуватись до польських легіонів австрійської армії.

1918 28 січня магістрат збільшив норму споживання борошна для тих, хто важко працює.

1918 З 14 лютого в місті продають по півбуханки хліба на кожного члена родини, крім того, борошняні карточки можна обміняти на хлібні.

1918 9 лютого укладений Берестейський мир. 3 березня у Станиславові відбулася маніфестація для прискорення ратифікації умов миру Австро-Угорщиною. Організував її окремий комітет під керівництвом старшого радника залізниці інженера Івана Мирона. Після служби Божої, яку біля катедри провів єпископ Григорій Хомишин, 50 тисяч маніфестантів із міста та навколишніх сіл пройшли вулицями Голуховського (Чорновола), Липовою (Шевченка) і Третього Мая (Грушевського) до скверу на Валах. З промовою виступив депутат віденського парламенту доктор Лев Бачинський. Збори прийняли присягу на вірність України та виконали гімн «Вже воскресла Україна».

1918 Навесні після кількарічної перерви відновила свою діяльність міська філія товариства «Просвіта» під керівництвом викладача гімназії Миколи Лепкого.

1918 1 квітня у залі товариства «Бесіда» відбулися збори 200 представників громад Станиславівського повіту, на яких за пропозицією доктора Лева Бачинського утворили малу повітову Українську Національну Раду у складі 15 осіб.

1918 8 червня на міському вокзалі урочисто провели потяг з українськими січовими стрільцями, які відправлялися в Центральну Україну для проведення вишкілу.

1918 18 червня із російського заслання повернувся політичний діяч, доктор Володимир Янович. Він прийняв справи «Просвіти», якою й керував до депортації в Росію у 1914 році.

1918 Влітку й восени у Станиславові та інших містах Прикарпаття пройшли народні віча під гаслом приєднання Східної Галичини до Великої України. Зокрема, кількатисячні збори провели 22 вересня біля українського «Сокола».

1918 12 жовтня у залі «Бесіди» під головуванням Володимира Яновича відбулися збори з намаганням активізувати діяльність повітової Національної Ради. Рішення не прийняли, відклали на 20 жовтня.

1918 20 жовтня у залі «Бесіди» Лев Бачинський, який повернувся зі Львова, урочисто оголосив численній громаді: «Ми вже громадяни Української Держави!».

1918 31 жовтня сформували новий склад повітової Української Національної Ради, яку очолив доктор Володимир Янович.

Роман Діда


Переглядів: 318 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024