Субота, 27.04.2024, 02:14:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 7 » Життя для Бога і України
14:10:59
Життя для Бога і України
Родина Кисілевських дала для Галичини і світу не одне покоління громадських діячів, вчених, священиків. Зокрема, в 1893 році на душпастирській ниві тільки на території Станіславської єпархії трудилось дев’ять представників цього роду.
Данило-Василь Кисілевський народився 12 лютого 1902 року в Рошневі Товмацького повіту (нині Тисьменицького району) Станіславського воєводства в сім’ї Анни і отця Йосипа, пароха церкви св. Архангела Михаїла. Старший син отця Йосипа, Кисілевський Костянтин (1890 р.н.), мовознавець і педагог, професор Українського Вільного Університету в Мюнхені, директор школи і вищих курсів українознавства у Нью-Йорку, автор низки шкільних підручників з української мови і дидактичних праць; у співавторстві з Є. Грицаком уклав українсько-польський і польсько-український словник, досліджував мову Ганкенштайнового кодексу, українські говірки басейну Дністра і Пруту.
Данило-Василь Кисілевський проявив неабиякі здібності до навчання. Матуру здав у 1926 році в Тернополі. Згодом успішно закінчив Станіславську духовну семінарію і був рукоположений на священика в неодруженому стані 27 вересня 1932 року єпископом–помічником Іваном Лятишевським в Катедральному соборі  Св. Воскресіння Христового в Станіславі.
Перше священиче призначення о. Данила було в Печеніжині  Пістинського деканату від 25 жовтня 1932 року з виконанням обов’язків систематичного сотрудника. Згодом його чекала душпастирська праця сотрудником з правом управи в Поточиськах Городенківського деканату та систематичним сотрудником в Нижневі Устецького деканату (тепер село Тлумацького району). І в кожному населеному пункті молодий священик дбав про піднесення релігійної та національної свідомості своїх парафіян.
1 липня 1933 року о. Д. Кисілевський отримав призначення експонованим сотрудником в церкву Івана Богослова села Луг Делятинської парафії Надвірнянського деканату. Тоді це велике село, котре ховалось серед смарагдових лісів за срібною річкою Перемиською, налічувало 1100 вірних греко-католицького обряду. Тут проживав знаменитий будівничий церков та різьбяр Василь Турчиняк. Іконостаси  в церквах  сіл Яблуниця (1895–1904), Ворохти (1936–1939)  — намісний ряд, Верхнього Майдану (1932–1934), Стримби (1935–1936) рідного йому Лугу (1911–1938) в Надвірнянському повіті, будівництво та оздоблення церкви у Лузі та Дулібах біля Стрия, у Грушеві біля Дрогобича на Львівщині, різьби в залі засідань Надвірнянської повітової ради. 
Василь Турчиняк більше двох десятків років працював над унікальним інтер’єром церкви св. Івана Богослова  в Лузі. Велику опіку і підтримку він мав в особі о. Д. Кисілевського. В другій половині 30 – х  рр. ХХ ст. старий майстер завершував різьбити запрестільну стіну і бічні престоли. Останні — «Святий Миколай» та «Святі Констянтин і Олена» з церкви в Лузі — зараз знаходяться в храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Делятині. 
Педагог і піаністка Галина Лагодинська-Залеська (1900 – 1964) в статті «Скарби мистецтва у глухій закутині» (часопис «Наша Батьківщина» №11 за 1938 рік) писала: «Ініціатором останніх церковних робіт Турчиняка був о. Кисілевський, теперішній парох Луга. Він дбає про те, щоби якнайскоріше викінчити церкву. О. Кисілевський старається заохочувати Турчиняка до робіт у церкві, бажаючи, щоби якнайбільше його праці лишилося між нами та щоби він не витрачував свого таланту на роботу для чужих».
Отець Д. Кисілевський завжди був у вирі життя, часто приходив у школу села Луг, проводив катехизацію школярів. На поданій світлині бачимо отця і вчительку М. Голинську серед школярів, які отримали перше Причастя. Це були приємні часи, адже люди горнулися до молодого священика, любили його і поважали.
12 грудня 1941 року отець стає парохом села Залуччя Снятинського деканату, згодом працює в Княжому цього ж району. Звідси починається хресна дорога отця Д. Кисілевського. В 1946 році відбулися численні арешти греко-католицьких священиків. Викликали і отця Данила. Поставили перед дилемою: або перехід до православ’я, або в’язниця і Сибір. Людина непохитної сили духу отець Кисілевський залишився вірним рідному народові, церкві. 
16 серпня 1946 року отець Д. Кисілевський був заарештований. Йому висунуто звинувачення: матеріально допомагав УПА, переховував дружину вояка УПА. Військовим трибуналом військ МВС Станіславської області 23 жовтня 1946 року священика засуджено на десять років позбавлення волі та п’ять років пораження в правах із конфіскацією майна.
Отець Данило Кисілевський загинув 8 вересня 1947 року в ув’язненні, місце поховання невідоме. Реабілітований 29 січня 1993 року. Життя цього священика, мученика віри, мужньої і неординарної особистості є символом гуманності, жертовності, джерельної чистоти тієї когорти незламних українських священнослужителів, які своїм життям наближали день воскресіння УГКЦ, що настав у 1989 році.

о. Іван Лозинський,
священнослужитель церкви 
Успіння Пресвятої Богородиці 
с. Яблуниця Яремчанської міськради.

Переглядів: 743 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024