Субота, 20.04.2024, 01:57:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 07

Сьогодні міський голова Ігор Матвійчук в ході робочої наради урочисто передав управлінню освіти міської ради та управлінню культури національностей та релігій міської ради 39 примірників книги "Калуш на давній поштівці та фотографії", яку було видано з нагоди 580-річчя першої письмової згадки про Калуш.

Запропонована книга "Калуш на давній поштівці та фотографії" – краєзнавче, науково-популярне видання, унікальне за змістом та джерелознавчим ілюстративним матеріалом кінця ХІХ – першої половини ХХ століття, інформують "Вікна" з посиланням ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1902-1903 роках.

1902 У будинку пані Розенбергової на вулиці Собєського (Січових стрільців, 24) пан Фішер відкрив новий ресторан «Ройяль», який знаходився тут до 1909 року. Кілька кімнат у будинку до 1904-го займало робітниче товариство «Гвязда» («Зірка»).

... Читати далі »

Переглядів: 303 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Слідчі Коломийського відділу поліції у Івано-Франківській області відкрили кримінальне впровадження по факту руйнування пам‘ятки архітектури національного значення Церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї за ст.298 ККУ «Нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури».

Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці – пам’ятка архітектури XVI ст. Висвячена 1587 року, вона мала всі шанси потрапити у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але сталася так звана «реставрація»: класичну для Гуцульщини ґонту замінили на шма ... Читати далі »

Переглядів: 306 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Почесний громадянин Івано-Франківська, головний історик міста, заслужений працівник культури України Богдан Гаврилів ініціює відновлення історичної назви Івано-Франківської загальноосвітньої школа №7. За словами історика,
28 років — з 1911-го по 1939-й — школа називалася іменем Маркіяна Шашкевича.
— Я звернувся до дирекції ЗШ №7, а потім до міського департаменту освіти з пропозицією відновити цю назву, надану школі ще в 1911 році з нагоди 100-річчя від дня народження чільника «Руської трійці», — коментує Богдан Гаврилів. — На жаль, з приходом у 1939 році радянської влади таке найменування школи було ліквідоване. Його необхідно відновити. Тим більше, що у 2017-му — 180 років від дня видання «Рус ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Зараз на сезонні роботи виїжджає ледь не третина мешканців Івано-Франківської області. Заробітчани збирають ягоди, гриби, яблука у Польщі, видобувають нафту та ловлять рибу у Скандинавських країнах, а гуцульські майстри-будівельники відомі чи не у цілому світі…

Це вже традиція. На сезонні сільськогосподарські роботи мешканці Прикарпаття їздили віддавна. У документах з фондів Державного архіву Івано-Франківської області знаходимо цікаву інформацію про заробітчан першої третини ХХ століття. Найбільше сезонних робітників (рільників) працювало у Німеччині. Наприклад, протягом лютого-квітня 1927 року на сезонні роботи до Німеччини виїхало близько 2000—2500 осіб: з Долинського повіту – 400 заробітчан, з Калуського – 30 ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Що треба зробити, аби твоїм ім’ям назвали вулицю ще за життя? У тоталітарних державах достатньо бути причетним до вищих ешелонів влади. Згадаймо проспекти Сталіна-Калініна та Адольф-Гітлер-Штрассе. А от у нормальному суспільстві треба відзначитись чимось дуже позитивним і корисним. Наприклад, як пастор Теодор Цьоклер, якого називають «батьком галицьких німців». Він довший час очолював німецьку громаду Станиславова, прославився добрими справами і чесно заслужив «персональну» вулицю, яку бачимо на старій поштівці.

Наприкінці ХІХ століття пастор заснув ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

На початку ХІІ ст. розпочинається новий етап розвитку давньоруської культури. Її особливості почали формуватися в окремих феодальних князівствах, що стають у той час політично незалежними. Збільшується також вплив християнської церкви на життя держави. Нові соціально-економічні умови впливали і на розвиток мистецтва, зокрема на характер будівництва міст, їх планування, будівельну техніку. Це дало поштовх створенню в окремих князівствах місцевих архітектурних шкіл. Такий процес розвитку характерний і для Галицького князівства, де провідним видом мистецтва стає монументальна архітектура. Кам’яне будівництво посідало значне, як на той час, місце. Здебільшого воно було пов’язане з культовими та палацовими спорудами, а також будівництвом веж охоронного призначення.
Хоча галицька архіте ... Читати далі »

Переглядів: 393 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024