П`ятниця, 29.03.2024, 02:44:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2017 » Липень » 13

Наукові працівники відділу фондів Національного заповідника «Давній Галич» взяли участь у науково-практичному семінарі «Цифрові технології в музейній справі», що відбувся цими днями у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського у Коломиї.

Семінар проходив за програмою інформаційно-навчальних заходів з питань оцифрування історичного, культурного та наукового надбання, що зберігається в архівах, музеях, бібліотеках та приватних зібраннях, за участю заступника директора з розвитку інформаційно-комп’ютерних технологі ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Металевий тризуб, якому понад 75 років, знайшли у Нижньому Вербіжі, що на Коломийщині. Цей український символ виготовили учасники української військової організації, яку в селі в кінці 30-х років організував Гнат Семенюк. Саме його родина і переховувала реліквію у старій хатині.

30 серпня 1941 року – урочиста хода вулицями Коломиї. Це свято зброї, де першим у темно-синій мазепинці крокує мешканець Нижнього Вербіжа Гнат Семенюк. Далі у білих мазепинках його товариство. Це українська військова організація (УВО), яку створювали селами Галичини в кінці 30-х років. ... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

На початку було так: революційна армія формувалася без усякого плану й будь-яких підстав. Формували майбутнє військо ЗУНР лише активніші особи (пригадаймо Василя Блавацького!), які згуртувавши довкола себе кількадесят свідомих українців, вступали у бій з ворогом, далеко поза межами своїх домівок, на стихійному фронті українсько-польської війни. У перший революційний місяць поза Львовом було обмаль тих небагатьох змобілізованих одчайдухів, котрі до того ж після перших боїв утікали з поля бою, залишаючи на ньому недосвідчених, проте патріотично налаштованих гімназистів (згадаймо Євгена Побігущого!). Вкотре підтвердилася гірка істина: кількарічна Велика війна не дала українцям того до чого напередодні її завершення уперто йшла Українська революція – своєї сильної армії, ... Читати далі »

Переглядів: 330 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Історія революційної Коломиї – це складна і суперечлива історія про військовий обов’язок і захист Вітчизни. Саме їх коломийські євреї і українці чомусь вважали найбільшою катастрофою у своєму житті. Її треба було уникати будь-яким чином, навіть шляхом самокалічення, дезертирства чи державної зради. То ж до часу проголошення ЗУНР і, почасти, у перший революційний місяць перспективи реалізації свого громадянського обов’язку коломийці оцінювали без видимого ентузіазму. Адже за часів останньої цісарщини рекрути-коломийці, як правило, ухилялися від служби, використовуючи для цього різні приводи.
... Читати далі »

Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Історія революції в Коломиї, значною мірою, це й історія війська, адже із зброєю у руках князівські дружинники, здійснивши такий собі «соляний» переворот 1241 року, розпочали поступ міста, вписавши його у літопис історії. Та не йшлося тоді про завзяту оборону своєї свободи, а лише про боротьбу за дефіцитний ресурс того часу – карпатську сіль. Тому тільки у велику годину відновлення власної державності на початку ХХ сторіччя, прийшов час коломийцям сповнити свій священий обов’язок супроти своєї землі, батьків, сестер і братів.
... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

З вересня минулого року у Калуші проводять археологічні дослідження. А почалося все із пошуків жертв репресій тоталітарного режиму. На місці імовірних захоронень вояків ОУН-УПА розкопали замову криницю. Таємницю її призначення науковці та краєзнавці ще розгадують. Поряд із криницею активісти натрапили на підвал головної замкової резиденції.

З вересня минулого року у Калуші тривають археологічні дослідження. А почалося все із пошуків жертв тоталітарних репресій. Так, за свідченнями очевидців, на території колишнього Центру науково-технічної творчості, де колись були розташовані к ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Відомо, що Іван Франко був законодавцем літературної моди, моди на вишиванку в поєднанні з європейським костюмом. А ще, виявляється, — завзятим рибалкою, який запровадив моду запровадив «зелений» (сільський) туризм. По-модному відпочивав і в Калуші за маршрутом «Підгірки — Лімниця».

Про це йдеться у розвідці кандидата історичних наук, доцента кафедри філософії Львівського національного аграрного університету Наталії Мисак, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

«Ні рибки гранатами поглушити, ні по селу походити»: з історії руху опору УПА радянській владі в с. Старий Лисець

У кінці липня 1944 р. внаслідок наступу 575-го стрілецького полку радянської армії село Старий Лисець Тисменицького району було звільнене від німецько-фашистських загарбників. Але нові окупанти – совіти – відновили довоєнний репресивний режим.

... Читати далі »

Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024