П`ятниця, 26.04.2024, 17:36:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 07

Відома точна дата смертельного поранення Олекси Довбуша – 23 серпня 1745 року. У Космачі, на порозі своєї хати, його застрелив селянин Стефан Дзвінчук.

 

Чим завинив Дзвінчук?

Є щонайменше три версії причини візиту ватажка опришків до Космача.

... Читати далі »

Переглядів: 234 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

На жаль, про неї ще так мало написано. Хто вона, ця незвичайна жінка? Параска Плитка народилася 1 березня 1927 року в селі Бистриці тепер Верховинського району у сім’ї сільського коваля Штефана Плитки та сільської ткалі і вишивальниці Анни. Згодом сім’я переїхала до села Криворівні. Тут Параска закінчила чотири класи школи. Батько був освіченою людиною, знав іноземні мови. Завдяки йому Параска вивчила німецьку мову. У роки Другої світової війни працювала перекладачем у сільській канцелярії. У 1943-му подалася до Німеччини, аби там вступити до університету, але замість навчання змушена була працювати служницею в німецькій родині, де відчувала приниження. Отож повернулася до Криворівні і стала зв’язковою УПА (псевдо «Ластівка»). Взимку 1945 року тут її заарештували і зас ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

На жаль, для багатьох іванофранківців поняття «вільний час» асоціюється з екраном телевізора чи комп’ютера. Сто років тому про ці здобутки цивілізації ніхто навіть не мріяв, натомість мешканці Станиславова залюбки ходили на ковзанку, в цирк, у театр чи на виставку. Мабуть, варто якомога частіше брати з них приклад, адже й у сучасному місті завжди можна знайти захід чи подію, які не захочеться пропустити.

Циркові вистави
Приїзд мандрівного цирку завжди був довгоочікуваною подією для міста, адже циркові вистави користувалися шаленою популярністю. Кілька раз ... Читати далі »

Переглядів: 435 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

В Івано-Франківську визначили підрядника, що візьметься за реставрацію фасадів трьох пам’яток архітектури по вулиці Шевченка.

Спершу йдуть реставраційні роботи будинку по вулиці Шевченка,30 (як єдиний комплекс з фасадом від вулиці Гординського), пише Фіртка з посиланням на Побудовано ІФ.

5 грудня департамент містобудування, архітектури та культурної спа ... Читати далі »

Переглядів: 322 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024