Субота, 27.04.2024, 01:50:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 01

Вже за традицією усі статті цієї рубрики називаються за першими власниками споруди, наприклад – «Кам’яниця пана Р.» Але сьогоднішній об’єкт важко вписати в усталені рамки. За класичною схемою матеріал мав би називатись так: «Кам’яниці Кароліни Лігнар, Леона Рудея, Станіслава Зігеля іПетра Ярошевського». Важкувато, правда? Тому – «Готель Роксолана», адже саме з такою назвою будинок асоціюється у більшості франківців.

У це важко повірити, але на початку ХХ століття вулиці Грюнвальдської не існувало. Там були городи ... Читати далі »

Переглядів: 425 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

На жаль, в сучасній України споживачі констатують лише подорожчання товарів. Уже нікого не дивує, що цифри на цінниках ростуть, як гриби восени, і нічого з цим не поробиш. А от у старому Станиславові ціни намагалися контролювати і боротись за права покупців.

Так, 1 травня 1906 року місцеві різники підняли ціни одразу на 8 геллерів за кілограм яловичини. Це відчутно вдарило по гаманцях, оскільки зарплата місцевих тоді коливалась у межах 100 корон (одна корона – 100 геллерів). І працювали тоді здебільшого лише чоловіки, яким доводилось утримувати цілі родини. ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

Любов до фотографії серед калушан була завжди, навіть коли фото було ноу-хау. У першій половині ХХ століття у місті діяло щонайменше п’ять фотосалонів. Один з них заснували ще вкінці ХІХ столітті Але про все по-порядку.

На межі століть час експозиції займав кілька хвилин. Ті, що фотографувались, повинні були бути нерухомими. Їм ставили зручні крісла, інколи з копфгалтером - це була важка висока підставка, яка мала кріплення-фіксатор для голови. Під час фотозйомки не можна було рухатись, говорити, усміхатись. До 20-х років ХХ століття паперовий знімок наклеювали на спеціаль ... Читати далі »

Переглядів: 382 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

Поступово з дрібного злодюжки Олекса Довбуш перетворився на найнебезпечнішого злочинця Покуття. Він став реальною загрозою для місцевої шляхти, яка мусила захищатись.

 

Сентиментальний ватажок

Для боротьби з опришками створили спеціальну гірську міліцію – смоляків, на їх утримання навіть ввели додат ... Читати далі »

Переглядів: 283 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

Розмова з виконавчим директором «Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору» Зіновієм Шкутяком та істориком, професором Прикарпатського національного університету Мирославом Волощуком про проект відновлення Успенського собору в селі Крилос Галицького району.

 

М.Волощук. Про історію Успенського собору

... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024