Четвер, 18.04.2024, 12:54:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 7 » Чорний ліс і Холодний Яр єднає земля
16:42:58
Чорний ліс і Холодний Яр єднає земля
Днями Холодний Яр став місцем для українського паломництва. Серед тисяч тих, хто приїхав пошанувати пам’ять повстанців, які у 1920-х роках боролися проти більшовицької окупації, — і калушани. Причому, приїхали не тільки вшанувати минулу боротьбу, але і з’єднати холодноярівську землю із західноукраїнською, калуською, на якій боролися за свободу повстанці Чорного лісу.
До Холодного Яру вирушили, загалом, семеро калушан. Більшість — у складі делегації історичного товариства "Українська варта” та Школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша. Маршрут всеукраїнського автопробігу підприємців "Автомайдан-2012”, у якому взяв участь калушанин — голова Спілки малого і середнього бізнесу "Альтернатива” Володимир Іваницький, також пролягав через Холодний Яр. Калушани зустрілися у селі Соснівці, де виконали особливу місію.
— За ініціативою Володимира Іваницького, за підтримки Спілки української молоді на Калущині, а також історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові ми везли у Холодний Яр капсулу із угринівською землею. Землю відібрали з обійстя Андрія Бандери, а також — біля пам’ятника Степанові Бандері у Старому Угринові та тих пам’ятників, які були зруйновані у 90-х роках минулого століття. Землю ми висипали недалеко від місця загибелі холодноярівського отамана Василя Чучупаки. Там набрали землі, яку плануємо висипати біля хати Андрія Бандери за знак єднання Східної і Західної України у прагненнях до визволення. Акцію плануємо провести на День Героя, 25 травня, — зазначив голова історичного товариства "Українська варта” Станіслав Власов. — Чорний ліс і Холодний Яр мають зв’язок як духовний, так і опосередкований, головно — через патріотичні прагнення та активну боротьбу підпілля. Можна сказати, Холодний Яр був орієнтиром для повстанців Чорного лісу. А роман Юрія Горліса-Горського був настільною книгою не одного повстанця УПА. Роман, уперше виданий у 1935 році, був широко розповсюджений у Галичині. Його читали у читальнях товариства "Просвіта”, вивчало юнацтво ОУН. До речі, багато псевд, назв, тактики бою і навіть технологію будівництва бункерів західноукраїнські повстанці запозичили саме у холодноярівських. Не в останню чергу — завдяки цьому романові. Разом із тим, на території Холодного Яру також діяли підрозділи ОУН, якими керував галичанин Василь Кук. 
Традиція, яка вразила калушан у Холодному Ярі, — освячення зброї повстанців. Цю церемонію проводять священнослужителі Української православної церкви Київського патріархату, а також — Української автокефальної православної церкви. Разом із тим, церемонія має й офіційний характер, адже там освячують зброю і приймають присягу курсанти військових училищ і солдати внутрішніх військ. Також — складають козацьку присягу. Свої шаблі для історичної реконструкції освятили і калушани. Станіслав Власов шаблею накопав і холодноярівської землі для того, щоб привезти її на Калущину. А керівник Школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша Віктор Павлів планує запровадити традицію посвяти у козаки у Чорному лісі.
Загалом, програма передбачала чимало заходів, які відвідали калушани: відкриття пам’ятників, відвідини місць загибелі провідників повстанського руху і навіть — реконструкцію бою між повстанцями Холодного Яру і більшовиками. Найцікавіше — жити в умовах, максимально наближених до умов того часу. Жіноцтво залишили в одному із туристичних комплексів, який відтворює побут початку минулого століття, а чоловіки —  жили у наметових таборах. Ходили — у справжніх козацьких строях. Станіслав Власов зазначив, що козацький одяг виготовляв власноруч.
Холодий Яр — величезна територія площею до 50 кв. км, об’єднує кілька сіл, де у 1920-х роках минулого століття відбувалася боротьба проти більшовицької окупації. Більша частина корінного населення  у минулому столітті була винищена через активний опір більшовикам. Спустілі села заселили вихідцями з інших регіонів Росії. І наразі історично-патріотичних прагнень не поділяє більшість із місцевого населення. Проте, зазначають калушани, там є можливості для розвитку патріотичного паломництва, оскільки всі цікаві історичні місця — у зоні досяжності, вони — позначені, до них ведуть дороги. Зі зростанням зацікавлення Холодним Яром з’являється і можливість для економічного розвитку регіону. Ситуація на Калущині — прямо протилежна: місцеве населення, яке пам’ятає повстанське минуле і цілком його підтримує, часом просто не має доступу до криївок повстанців Чорного лісу. Наразі їх можуть із труднощами відшукати хіба що місцеві історики і небайдужі калушан. Говорять, що дорогу до них часто відшукують і "чорні” археологи.
Можливо, і тут калушанам може стати у нагоді досвід Холодного Яру. Як відзначив Станіслав Власов, який відвідав Холодний Яр уже вп’яте, цікавість відвідувачів збільшилася із виходом книги Василя Шкляра "Залишенець. Чорний ворон”. 
— Наразі ми ведемо переговори із письменником Осьмиром Дмитренком із тим, щоб він написав історичний художній роман про повстанців Чорного лісу. Уже влітку, можливо, письменник приїде на Калущину для вивчення історії і збору свідчень для написання роману, — сподівається керівник школи бойового гопака ім. Олекси Довбуша Віктор Павлів. — Практика показує, що зрушити ситуацію з місця можуть тільки фанати цієї справи, дослідники, історики, які працюють на власному ентузіазмі, фактично — із лопатами у руках. Тільки після того, як справа набуватиме популярності, можна сподіватися і на долучення влади і бізнесу.
Наразі ж у планах Школи бойового гопака і патріотичних організацій Калущини — таборування і виховання молоді у традиціях козаків і вояків УПА.
Юлія Баліцька, журналіст

Переглядів: 773 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024