П`ятниця, 29.03.2024, 07:09:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 25
Нещодавно у Бистрицькій ЗОШ І-ІІІ ст. за участі працівників природного заповідника «Горгани» відкрили еколого-етнографічну кімнату-музей.
Експонати зібрали вчителі та учні, упорядкувала їх Наталія Максімко. Оформлення експозиції доповнено банерами: «Історія села Бистриця», «Історія розвитку освіти в селі Бистриця», «Юрій Володимирович Юркевич», «Природний заповідник «Горгани», під якими встановили навісні стелажі для додаткової інформації. Друк банерів та стелажів профінансував Всесвітній фонд природи та уряд Норвегії в рамках проекту «Збереження та стале використання природніх ресурсів Українських Карпат» і фонд «Вітлі» у рамках проекту «Підтримка розвитку громадянського суспільства та місцевих громад на природоохоронних територіях Українських Карпат».
Символічне перерізання стрічки доручили ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

Як повідомив Вікна online ініціатор встановлення у Калуші пам’ятника Головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу — Роман Король, Калуська міська рада повністю виконує свої фінансові зобов’язання.
Зокрема, на бронзовий пам’ятник Роману Шухевичу вже перераховано 70 тис. гривень, на гранітний постамент і гранітні плити — 62 тис. гривень.
Цього тижня до збору коштів на пам’ятник Роману Шухевичу долучилися: Центр поштового зв’язку — 110 грн., Калуська ЦРЛ — 1850 грн., церковна громада с. Мединя Галицького району — 300 грн., голова Калуської районної ради Василь Дзундза — 1000 грн. (загалом 3500 грн.), депутати Калуської міської ради Василь Питлик («Наша Україна») — 100 грн., Ігор Москалик («Громадянська позиція») — 100 грн., начальник Калуської НГРЕГБ Богдан Кузьмич — 500 грн. та інші калушани.< ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

смт. Делятин
БРАЙЛЯК М. Стрілець УСС з 1914 р.
ГРУДЗЕВИЧ Тимко. Стрілець УГА. Загинув у бою.
ЗІНИЧ С. Стрілець УСС.
ЛАГОДИНСЬКИЙ Микола Гнатович. 28.10.1866 р. н., с. Доброводи Тернопільської обл., проживав у смт. Делятині з 1900 р. Адвокат, доктор права. Організатор товар ... Читати далі »
Переглядів: 822 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

Вважаю варті уваги такі припущення:
- уточнення місця виїзду з Галича на Північний тракт: на Перемишль, Холм, Київ та Львів;
- уточнення місця існування села Угольники;
- походження назви села Поплавники;
- уточнення назви селища Більшівці;
- походження назви урочища Винна (в. с. Бовшів);
- походження назви урочища Дварош (в с. Бовшів), а, можливо, і інші цікаві для краєзнавців питання.
Храм Святого Пантелеймона дослідники Галича вважають північно-західним форпостом древнього Галича (згідно з ... Читати далі »
Переглядів: 915 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

Одним із найвеличніших свят, яке в Галичині урочисто відзначали до середини ХX століття, було свято «Знесення панщини з дня 15 мая 1848 року». В газеті «Діло» за 1892 рік цю подію в Тишківцях було описано мовою оригіналу так: «День 3 (15) мая обходять селяни в Городенківщині кожного року величаво як пам’ятне свято знесення панщини. Сего року можна було цю пам‘ятку обходити ще святковіше, бо вона припала на неділю. Того дня з полудня вибрались до Тишковець, щоби побачити бодай полуднєшну частину празника. Все,  що жило в  селі,  старі і діти, парубки й дівчата, повистроювані (святково одягнені — К. Б.) згромадились довкруги хреста, поставленого на пам’ятку знесення панщини. Хрест стоїть на горбку, на хресті навішано свіжих квітів. Довкола хреста позасідали старші люди та матері з діточками.
Молодші поодалеки забавлялися при музиці танцями. Велике ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

Якщо люди не йдуть у музей, музей повинен сам затягнути їх туди. За таким принципом діє
акція "Ніч музеїв", яка є однією з найочікуваніших подій для туристів у цілому світі. Щороку 18 травня, у міжнародний День музеїв, тисячі європейських музеїв та галерей дозволяють вночі оглянути свої експозиції. Відвідувачі буквально атакують найцікавіші музеї, вистоюючи перед ними у довжелезних кількагодинних чергах, адже лише в цей день заклади працюють безкоштовно й до самого ранку, пропонуючи різноманітні акції й атракції.
В Івано-Франківську акція "Ніч музеїв" цього року відбулася вперше. Точніше, "Ніч у музеї" - Музей мистецтв Прикарпаття став єдиним серед франківських закладів культури, який ризикнув відчинити двері нічним відвідувачам. Чи допоможе одна "Ніч" підвищити популярність музею і якою могл ... Читати далі »
Переглядів: 744 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

За Австрії гімназії та школи Станиславова випускали звіти. Там друкувалися списки вчителів, кількість викладених годин, найважливіші події закладу та успішність учнів. Ці звіти робили наприкінці кожного навчального року. Але у 1915 році цього не сталося. Причина поважна — Перша світова війна.
Пропонуємо увазі читачів трохи адаптований для газети звіт станиславівської вищої реальної школи за 1914-1916 роки. Про навчання там небагато — більше про війну.

Реальні пацани
Будинок на Незалежності, 19 нині займає стоматологічний факультет медуніверситету. Його збудували у 1871 році, невдовзі після «мармулядової» пожежі. Проектував будинок Владислав Мюльн — перший керівник міс ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012

На Валах є цікавий будинок — Шопена, 1. Він збудований понад 100 років тому та є пам’яткою архітектури місцевого значення. Раніше там була жіноча семирічна школа при монастирі, пізніше — військова кафедра нафти і газу. Але справа не в будинку. Нас тут більше цікавить кований паркан навколо споруди. Бо його орнамент нагадує траєкторію польоту балістичної ракети. І з цим пов’язана одна місцева легенда, а точніше — міф.
Нібито під час війни у підвалах кам’яниці німці створили секретну лабораторію, де кипіла робота над ракетами Фау. Керував вченими не хто інший, як сам Вернер фон Браун — найвідоміший німецький ракетник, а пізніше «батько» американської ракетної програми. Через те на паркані виклали ймовірну траєкторію «зброї-помсти». Чого фон Браун приперся саме до Станіслава? Елементарно! У Карпатах є поклади уранової руди, й саме при німцях була проведен ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024